Fannin heeft nieuw boek over China’s innovatie

Rebecca Fannin die 3 jaar geleden een boek publiceerde over China’s high-tech, heeft een nieuw boek uit met een lange naam dat handelt over Azies en ook China’s innovatie. De auteur ziet in China niets dan optimisme dat ze vergelijkt met dat van in Silicon Valley tijdens de dotcom-boomjaren.
Rebecca Fannins vorige boek uit 2008 “Silicon Dragon: How China Is Winning the Tech Race” gebruikten we voor ons dossier over de informatierevolutie (China Vandaag 1/06/08). Het was in de VS een voorwerp van kritiek en scepticisme. Heel anders blijkt de reactie van het publiek nauwelijks enkele jaren later. Het nieuwe boek heet “Startup Asia: Top Strategies for Cashing in on Asia’s Innovation Boom“.
Het gaat over innovatie in Azië voornamelijk Vietnam, Indië en China en ook in de VS is dit een heikel thema. Fannin die sprak met meerdere ondernemers en ook verschillende hightech zones bezocht, gelooft dat in China meer energie wordt gestoken in innovatie in vergelijking met de VS- Silicon Valley. Haar gesprekslui zijn vrij optimistisch over China’s streven naar een innoverende maatschappij. China maakt de stap van “made in China” naar “uitgevonden in China”. John Kao die Mr Creativity werd genoemd bij The Economist, nu voorzitter is van het in San Francisco-gebaseerde Institute for Large Scale Innovation trok naar China als lid van een experten panel. Hij bezocht wetenschapsparken, incubators, labs van multinationals en nieuwe ondernemingen in digitale media en biowetenschappen. Hij deelt de mening van Fannin in zijn boek “Innovation Nation” . Niet enkel staat innovatie hoog in het twaalfde vijfjarenplan; op het terrein is optimisme en creativiteit troef. China geeft nu 12,5 % uit van ’s werelds opgetelde bijdragen die naar onderzoek en ontwikkeling gaan en komt daarmee onmiddellijk na de VS. Het levert meer afgestudeerde ingenieurs af dan de VS en heeft 1400 onderzoek-en ontwikkelingscentra die opgericht werden door buitenlandse ondernemingen. ZTE en Huawei behoren tot de top 4 firma’s wereldwijd met het meest patenten.
Volgens Haiyan Wang van het China-India Institute zal China in de komende decennia een grote innovator worden. Het land zal de technologische ladder opklimmen en dit geschiedt ook deels uit noodzaak. Immers er is een tekort aan grondstoffen, het milieu is vervuild, de bevolking veroudert en de verstedelijking versnelt. Deze krachten stuwen China voorwaarts bij het vinden van nieuwe producten, oplossingen en zakenmodellen aldus nog Haiyan Wang.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *