Fu Cong wordt nieuwe ambassadeur bij de EU

China heeft na tien maanden Fu Cong tot nieuwe ambassadeur van de EU-missie te Brussel benoemd. Fu was directeur-generaal van de dienst Bewapeningscontrole bij BuZa en heeft ook gewerkt op de Chinese missie bij de United Nations te Genève

Fu Cong Foto handout SCMP Disclaimer

Het is sinds december vorig jaar geleden dat Zhang Ming toenmalig ambassadeur op de EU-missie zijn post verliet. De maand nadien werd hij secretaris-generaal van de Shanghai Cooperation Organisation. Na tien maanden heeft China Fu Cong tot nieuwe ambassadeur bij de EU in Brussel benoemd. De 57 jarige Fu was directeur-generaal bij het Departement Wapenbeheersing van Buitenlandse Zaken. Hij begon zijn diplomatieke carrière toen hij in 1987 in dienst trad bij het ministerie. In 2003 werd hij plaatsvervangend directeur-generaal van de afdeling wapenbeheersing van het ministerie en van 2004-2005 was hij plaatsvervangend directeur-generaal van het bureau voor buitenlandse zaken van de A.R. Xinjiang. Tussen september 2005 en oktober 2007 werkte hij als minister-adviseur in de Permanente Vertegenwoordiging van China in Genève waar hij zich bezig hield met de met de internationale organisaties die te Genève zijn gevestigd, waaronder de WHO, de World Intellectual Property Organization en de International Telecommunication Union.

Wrijvingen

Sinds Zhang Brussel verliet, zijn de betrekkingen tussen China en de EU minder hartelijk geworden. Dit heeft zowel met de kwesties Hongkong, Xinjiang en Taiwan te maken als met een onofficiële boycot van Litouwse goederen na een conflict over een Taiwanese vertegenwoordiging in het land. Ook bestaat zowel in politiek als in het bedrijfsleven een tendens om gedeeltelijk te VS te volgen in de ontkoppelingstendens ten aanzien van China. Vorige week  was zowel de toespraak van Commissievoorzitter von der Leyen daarover betekenisvol evenals het zopas gepubliceerde rapport van de EU Kamer van Koophandel in China.

Diplomatie

Nochtans was er recentelijk heel wat diplomatieke bedrijvigheid. Beijings gezant voor Europese zaken Wu Hongbo maakte een rondreis door enkele West Europese landen terwijl ook de nieuwe ambassadeur voor Centraal en Oost Europa Yu Jiang een reis door die landen maakte. Vorige week was de voormalige Chinese ambassadeur Shi Mingde in Berlijn om de reis naar China van premier Olaf Scholtz in november voor te bereiden. Naar verluidt zou ook de Franse president Macron dezelfde maand China een bezoek brengen. Tenslotte sprak BuZa minister Wang Yi te New York zowel met de Franse Buza minister Catherine Colonna als met de EU’s High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell. China staat op de agenda van de oktober zitting van de European Council waar de gekozen leiders van de 27 lidstaten aan deelnemen.

SCMP, Wikipedia, prabook.com

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.