Geweld tegen politie en medeburgers in Hongkong

Afgelopen zaterdag en zondag hebben politici en zakenmensen in Hongkong opgeroepen tot rede en dialoog. Radicale actievoerders hebben die oproep verworpen.

Hongkong
Tsuen Wan op zondag. (foto China Daily)

Op zondagmiddag hebben radicale demonstranten in het district Tsuen Wan beveiligingscamera’s vernield en barricaden opgericht. Ze gooiden benzinebommen en andere projectielen. Dat gebeurde na een vreedzame toegelaten demonstratie, waarbij de radicalen de toegewezen route hadden verlaten. De ordehandhavers slaagden erin de relschoppers te verjagen. Ze hebben hierbij waterkanonnen ingezet. Op zondagavond zijn de radicalen teruggekeerd naar Tsuen Wan om er zware vernielingen in winkels aan te richten.

Gevechten

Tien politiemensen gingen er na een melding van bewoners heen om de orde te herstellen. Zij werden aangevallen met metalen staven en buizen. De politiemannen, die slechts elementaire beschermingsmiddelen hadden, moesten zich terugtrekken. Ze werden achtervolgd en in elkaar geslagen door actievoerders. Vijf onder hen werden gewond en naar het ziekenhuis gebracht. De politiemannen voelden zich blijkbaar dermate bedreigd dat ze pistolen op hun aanvallers richtten terwijl ze op de vlucht gingen. Daar waren toeschouwers en journalisten bij aanwezig. Een agent heeft een waarschuwingsschot in de lucht afgevuurd omdat hij, naar eigen zeggen, vreesde voor zijn leven.

Tegen medeburgers en politie

Later kwam er politieversterking en die slaagde erin de aanvallers na hevige gevechten te verjagen. De verslaggever van de South China Morning Post vermoedt dat de radicalen Tsuen Wan hadden uitgekozen omdat daar veel burgers wonen die afkomstig zijn uit Fujian. Zij zouden bekend staan om hun trouw aan de overheid. In totaal zijn er op zondag 15 politiemensen gewond. Commissaris Stephen Lo Wai-chung bracht hen een bezoek in het Princess Margaret Hospital. Lo betreurde het dat politiemensen gewond waren geraakt bij de uitoefening van hun werk. Lo was zeer verontwaardigd en veroordeelde wat hij ‘roekeloze, gewelddadige en onwettige acties’ noemde. Hij zei verder: ‘de politie zal onderzoek verrichten naar alle gewelddadige acties’. Hoeveel deelnemers er waren bij de toegestane betogingen en bij de rellen daarna is dit keer door geen van de betrokken partijen bekend gemaakt. Sommigen vermoeden dat het om honderden of duizenden gaat. Er zijn 29 personen aangehouden.

Officiële reactie

Met een officiële verklaring ondersteunt de regering van de HKSAR (Hong Kong Special Administrative Region) de ordehandhavers. De overheid wijst er verontwaardigd op dat de nationale vlag alweer verwijderd en vertrapt werd tijdens de toegestane en verder vreedzame betoging. Dat is een wetsovertreding. ‘Het geweld en de overtredingen zijn niet alleen schandalig’, aldus de regering, ‘ze brengen Hongkong ook aan de rand van een zeer gevaarlijke situatie’.

Hongkong
kaart Wikipedia

Op zaterdag

Het geweld en de chaos van zondag was een heviger herhaling van het scenario op zaterdag. Na een toegestane betoging werd afgeweken van het parcours. Dit keer waren de ‘smart lampposts’ het aangrijpingspunt. Die digitale straatverlichting is volgens de regering louter voor de registratie van verkeersovertredingen. De betogers houden daarentegen vol dat ze bedoeld zijn om hen te filmen. Ze braken in het district Kwun Tong met elektrische zagen de lantaarnpalen stuk. Verder blokkeerden ze wegen en bestookten de politie en politiewagens met allerlei voorwerpen en benzinebommen. ‘s Avonds trokken ze naar de districten Wong Tai Sin en Sham Shui Po waar ze barricaden opwierpen en hetzelfde soort acties uitvoerden als in Kwun Tong. De politie zette traangas in en ontruimde de wijken, nadat aan vele waarschuwingen geen gehoor was gegeven.

Metro dicht

Langs het parcours van de toegestane betoging waren de metrostations dichtgegaan. Het openbaar vervoerbedrijf MTR had bij het gerecht hiervoor een dwangbevel aangevraagd en verkregen. Eerder zou het bedrijf demonstranten onbetaald hebben laten reizen. Ook waren er grote vernielingen aangericht en reizigers lastig gevallen op de metro en in de stations. Een aantal zal tot 31 augustus dicht blijven. Het bedrijf vraagt om begrip aan het publiek. Het argument is dat er grote schade is en dat de veiligheid van reizigers en personeel in het gedrang is gebracht, onder meer door persoonlijke bedreigingen vanwege sommige activisten. MTR-directeur Adi Lau Tin-shing heeft het allemaal in een open brief uiteengezet.

Dialoog?

Politici en zakenmensen bekijken de economische kant van de kwestie. Zij zien de schade die Hongkong nu lijdt en lanceren oproepen om de rede te laten weerkeren. De regionale regering heeft het vandalisme en het geweld telkens weer veroordeeld en tot dialoog opgeroepen. Wel vindt ze dat de politie het recht en de plicht heeft hard op te treden in de gegeven omstandigheden. Zaterdag herhaalde Chief Executive Carrie Lam op haar Facebookpagina de oproep om de dialoog verder te zetten. Eerder had ze een ontmoeting met een aantal personen die een platform voor gesprekken zouden willen vormen.

‘Economische tyfoon’

Op zondag lieten andere regeringsleden van zich horen. Minister van Financiën Paul Chan Mo-po wees op werkloosheidscijfers. In de kleinhandel  en de horeca, sectoren die in totaal 600.000 mensen tewerkstellen, is de werkloosheid met bijna een procent gestegen tot 4,3%. In alle sectoren samengenomen is de werkloosheid de afgelopen weken met 0,1 % gestegen tot 2,9 %. De eerste stijging sinds juli 2017. De minister zei dat de combinatie van de slechte situatie in de wereldeconomie samen met de gewelddadige protesten een ‘economische tyfoon’ konden creëren. Ook de minister voor Financiële Dienstverlening en de Schatkist James Henry Lau Jr. had het over die combinatie en merkte op dat aan de laatste factor (de onrust) de inwoners van Hongkong zelf iets kunnen veranderen. ‘We moeten allemaal onze vooroordelen en vijandigheid tegenover de ander opzijzetten. We moeten de rede laten terugkeren en wat Hongkong door hard werken bereikt heeft beschermen’, aldus Lau.

Raad van een Britse vriend

De Britse zakenman Stephen Perry adviseerde in een video voor de Chinese media de inwoners van Hongkong om te stoppen met vechten en zich te richten op de ontwikkeling van de Greater Bay Area. Hongkong heeft volgens Perry samen met 11 steden, o.a. Shenzhen, een fantastische kans op vooruitgang. ‘De inwoners moeten ervoor kiezen die kans te grijpen, want iedereen wordt er beter van. Maken ze die keuze niet dan zal de ontwikkeling toch gebeuren, met minder inspraak van Hongkong dan nu is voorzien’. Stephen Perry is voorzitter van de 48 Group Club, een organisatie die al sinds de jaren 50 van vorige eeuw de handel met China in de Britse zakenwereld promoot.

Dit soort oproepen wordt tot nog toe in de praktijk met kracht verworpen door de radicale actievoerders.

foto China Daily

Bron: South China Morning Post, Xinhua, China Daily, thestandard.com, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Geweld tegen politie en medeburgers in Hongkong

  1. Dus als ik alle blanken mensen in HK aanviel is dat racisme. Maar wat deze mensen aan het doen zijn niet?

  2. Het internet staat ook wel vol met filmpjes die het politiegeweld van de laatste twee maanden aantonen. Nu zit je in een spiraal van geweld, zonder goede afloop. Gewelddadig protest werkt nu eenmaal niet. Nu zit je in een toestand waarbij de regering van Hong Kong en de politie niet meer aanvaard worden door de bevolking.
    De protesten hebben een lange geschiedenis, maar werden door de Chinese overheid totaal verkeerd ingeschat. Met een nationalistische mediastrategie hebben ze de Hongkongers totaal vervreemd en komen alsmaar meer radicale groeperingen op de voorgrond van het protest.
    Als je weet dat Hong Kong nog altijd van groot belang is voor China, is het maar de vraag of die strategie zo verstandig is, net zomin gewelddadig protest een goede strategie is. De komende dagen nog meer Noord-Ierse toestanden,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *