Grote inzet voor reddingsoperaties na noodweer

Noord-China is getroffen door ongezien noodweer veroorzaakt door orkaan Doksuri. President Xi heeft opgeroepen alle middelen in te zetten voor reddingsacties en steun aan de slachtoffers. Doksuri hield ook lelijk huis toen hij aan land kwam in de provincie Fujian.

Reddingsoperatie in Mentougou Foto Xinhua/Ju Huanzong Disclaimer

De orkaan Doksuri heeft in Noord-China – de streek rond Beijing, Tianjin en de provincie Hebei – stortregens, overstromingen en modderstromen veroorzaakt. Per 1 augustus waren er in Beijing 11 dodelijke slachtoffers en in heel de getroffen regio minstens 20.

De stortbuien in Beijing begonnen vorige zaterdagnacht en troffen 44.600 mensen in 13 districten van de hoofdstad. 127.000 mensen moesten tijdelijk hun woning verlaten. Tot dinsdagmorgen viel 261 mm regen in de hoofdstad, met een piek van 740 mm in een reservoir van het Changping district. Het waren de ergste regenbuien in Beijing sinds 140 jaar. Ze troffen de districten Fangshan en Mentougou het ergst; de straten veranderden er in rivieren en modderstromen.
Tot woensdagmorgen werd verdere zware regenval verwacht.

Alle middelen voor reddingsoperaties

De Chinese president XI riep dinsdag op alle middelen in te zetten om vermiste of geïsoleerde personen te vinden en te redden. Verder moet er medische opvang van de gewonden zijn en psychologische bijstand voor families die een overlijden betreuren.

Het Ministerie van Water heeft 10 hulpteams ingeschakeld in Beijing, Hebei en de buurstad Tianjin.

De Beijing Drainage Group schoot onmiddellijk in actie om de riolen in risicozones van de stad te controleren en vrij te houden van modder en afval.
De Beijing Communications Administration begon met het herstellen van de communicatie-infrastructuur in Fangshan en Mentougou en zette tijdelijke noodverbindingen op.

In het bergachtige district Mentougou is in een school een tijdelijke schuilplaats ingericht voor de inwoners van flatgebouwen die overspoeld werden door modder. Daar krijgen de vele ouderen ook medsche hulpverlening.

In het overstroomde Fangshan zijn 13.288 personen overgebracht naar tijdelijke schuilplaatsen. De overheid zorgt er voor voedsel, drinkwater, noodverlichting en andere essentiële benodigdheden. Die zijn gedropt door vier helikopters.

Het waterpeil van de rivieren in de provincie Hebei steeg sterk en beschadigde bruggen. 847.000 mensen werden geëvacueerd.

De stad Baoding in Hebei slikte 300 mm regen. Wegen zijn er weggespoeld, de telecommunicatie is sterk bemoeilijkt en de stroomvoorziening deels uitgeschakeld. 2.000 politemensen zetten zich in om te helpen en 55.000 mensen zijn er geëvacueerd.

Op woensdag zijn duizenden reddingswerkers naar de overstroomde stad Zhuozhou gestuurd. Deze telt 600.000 inwoners en ligt ten zuidwesten van Beijing in de provincie Hebei.

In de grootstad Tianjin is het hoogste alarm afgekondigd. 35.000 mensen zijn er preventief geëvacueerd.

Ook elders noodweer

Orkaan Doksuri had op zijn doortocht zaterdag al de kustprovincie Fujian getroffen. Daar zijn zware drones van het type Wing Loong-2H ingezet om de situatie precies te kunnen volgen. Deze zijn speciaal ontworpen voor reddings- en hulpoperaties in gebieden waar het verkeer, de stroomvoorziening en de communicatielijnen onderbroken zijn. De drones vertrokken vanuit Zibo in de provincie Sichuan en deden 11 uur over de verplaatsing van 3.000 km. Ze doen diverse metingen, onder meer van het waterpeil, en sturen ook scherpe beelden van de toestand door, waardoor de hulp optimaal kan georganiseerd worden. De drones kunnen zelf ook hulpmateriaal ter plaatse brengen.

Intussen is Khanun, al de zesde orkaan van het jaar, aan land gekomen in de naburige kustprovincie Zhejiang. Hij veroorzaakt daar stormtij langs de kust en het water stijgt op sommige plaatsen boven het alarmpeil. Zhejiang heeft preventief 190.000 personen geëvacueerd, 60 veerboten stilgelegd en 260 waterbouwprojecten gestopt. 14.000 reddingswerkers zijn stand-by.

Geld voor heropbouw

Intussen wordt al aan heropbouw gedacht. De centrale regering heeft 100 miljoen yuan (ongeveer 13 miljoen euro) uitgetrokken voor de heropbouw van Beijing en Hebei.
Dat nationale budget moet helpen de infrastructuur en de openbare dienstverlening te herstellen.

Het Ministerie van Financiën en het Ministerie voor Noodtoestanden maken een budget van 110 miljoen yuan vrij voor de reddingsoperaties en de steun aan getroffen inwoners.

Bronnen: Xinhua, China Daily, Reuters

Print Friendly, PDF & Email