Guangdong: 20 industriële slimme 5G-hubs voor 2022

De provincie Guangdong is van plan om tegen 2022 twintig bedrijfsterreinen aan te leggen voor nieuwe infrastructuur zoals 5G, IoT, AI en cloud computing. Elke hub zou tot 4000 ha groot zijn en voor 100 miljard yuan producten vervaardigen zonder een tijdspanne te vermelden. We bekijken van dichterbij de Sinomach-zone te Huizhou.

China vindt het aanleggen van nieuwe infrastructuur een politieke prioriteit en hier maakt de zuidelijke provincie Guangdong nu concreet werk van. De provincie is van plan om op twee jaar tijd 20 industrieterreinen aan te leggen die gericht zijn op nieuwe industriële en zakelijke toepassingen op basis van 5G. In de provincie staan al 50.000 5G basisstations en tegen het jaareinde zullen het volgens de provinciale verantwoordelijke 100.000 zijn. Het provinciaal plan wil dat de industrieterreinen zich ontwikkelen tot industriële clusters die elk voor 100 miljard yuan producten vervaardigen. De twintig komen zowel op de westeroever als op de oostelijke zijde van de Parelrivier en zouden elk 4000 ha groot zijn.

Huizhou

Het blad Huizhou Daily rapporteert dat Huizhou zeven van de nieuwe zones zal bevatten. Het bestuur zou 2,5 miljard yuan per zone uittrekken die elk 200 km² groot zouden zijn. De economie van Huizhou daalde tijdens het eerste kwartaal met 8,7% en het werd ook getroffen door de sluiting van Samsungs smartphone complex dat verhuisde naar Vietnam.

Huizhou is één van de 9 vasteland steden die met Hongkong en Macao het gebied van de grote Baai vormen. Het bevindt zich in het meest oostelijke deel van deze ontwikkelingszone, telt 4,8 miljoen inwoners en is qua oppervlakte tien maal zo groot als Hongkong en het bnp maar één zesde. Exxon Mobil legde er in april de eerste steen van een volledig eigen petrochemisch complex; dit werd in mei gevolgd door de ondertekening tussen Royal Dutch Shell en China National Offshore Oil Corporation van de derde uitbreidingsfase van hun joint-venture die 5,6 miljard $ kost. Ssindsdien tekende de stad nog investeringsovereenkomsten ter waarde van 15,5 miljard yuan voor 3 data centers, aldus het Nanfang Daily. Huizhou heeft als maakwerk hub een geïntegreerde olieraffinage- en petrochemische basis. Ook elektronica en TV-producent TCL is er gevestigd.

Sinomach

Door Sinomach ontworpen machine voor gelaagde beschermkledij

‘s Lands grootste machinebedrijf China National Machinery Industry Corporation (Sinomach) heeft met de stad Huizhou een raamovereenkomst gesloten om er een industrieterrein van wereldklasse te bouwen voor moderne uitrustingsgoederen. Het tienjarig project dat drie fasen omvat, zou in totaal 200 miljard yuan kosten, aldus nog het Nanfang Daily. Sinomach zal volgens onder CEO Bai Shaotong het plan van de stad versneld uitvoeren en daartoe een investeringsmaatschappij opzetten. De site van 708 km² bevindt zich in zuidoost Huizhou dicht bij Shenzhen en de kust. De eerste fase van het project bevat de bouw van  Sinomach’s hoofdkwartier in Zuid-China, eerste klas laboratoria en onderzoeksfaciliteiten, projecten voor slimme industriële operating systemen naast het vervaardigen van petrochemie uitrusting.

Tijdens de tweede en derde fase ligt de nadruk op projecten voor slim maakwerk, nieuwe energie en geavanceerde materialen. Sinomach telt 140.000 personeelsleden, 27 filialen en 13 beursgenoteerde bedrijven. In 2018 maakte het 10 miljard winst op een omzet van 300 miljard yuan. Het staat vooraan in de bouw van fabrieken en is dominant in de bouw van nieuwe projecten in de automobielsector.

Bron: SCMP

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *