Guangdong blijft met groei van 8% ‘powerhouse’ van China en haalt Zuid-Korea in

Het jaarlijkse bruto regionaal product van de zeer welvarende provincie Guangdong groeide met 8 % op jaarbasis. Deze provincie in het zuiden van China is de grootste regionale economie van de Volksrepubliek. In zijn eentje behoort Guangdong tot de top 10 van wereldeconomieën.

Guangdong
Handelsbeurs Guangzhou 2021 (foto Xinhua / Liu Dawei)

China’s grootste regionale economie Guangdong groeide in 2021 volgens het jaarrapport van de provinciale regering met 8 % tot 12,4 biljoen yuan (1,72 biljoen euro).

Binnenlandse vergelijkingspunten

Het lokale bruto ‘binnenlands’ product (bbp) van Guangdong overtreft al meer dan drie decennia alle andere Chinese ‘eenheden op provinciaal niveau’ (provincies en door de nationale regering bestuurde miljoenensteden). Het bbp van Hongkong zal deze maand naar schatting 5,3 keer kleiner zijn volgens de Universiteit van Hongkong. In 2020 was de economie van Guangdong als 4,6 keer groter dan die van Hongkong, maar het verschil is dus nog toegenomen. De provincie Guangdong is dankzij het efficiënte beleid en de gunstige geografische ligging uitgegroeid tot de nationale leidende regio voor technologische innovaties. Ze is ook een wereldwijd handelscentrum.

Buitenlandse vergelijkingspunten

Zuid-Korea verwacht dat zijn jaarlijkse omvang voor 2021 ongeveer 1,60 biljoen euro zal bedragen. Dat betekent dat de jaarlijkse economische omvang van Guangdong groter zou zijn dan die van de Oost-Aziatische staat. In de South China Morning Post wordt de vraag al gesteld: ‘overstijgt het bruto ‘binnenlands’ product van de provincie Guangdong voor 2021 dat van Zuid-Korea?’ Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt voor Canada een jaarlijkse economische omvang van 1,76 voor 2021. Guangdong haalt dus bijna evenveel.

Buitenlandse handel en investeringen

De buitenlandse handel van de provincie overschreed vorig jaar 8 biljoen yuan (1,1 biljoen euro), een stijging in een jaar van 16,7 %. Volgens grote ondernemers is dat in zeker zin te danken aan de aanpak van Covid-19 in China. Zij vertelden aan het persbureau Xinhua dat ‘de effectieve beteugeling van de pandemie door China ervoor heeft gezorgd dat veel overzeese bestellingen naar China verschoven’.  Ook het gebruik van buitenlandse investeringen door Guangdong is in 2021 gestegen. Het bedroeg 184 miljard yuan (25,7 miljard euro), een stijging van 13,6 % op jaarbasis. In de stad Huizhou investeerde ExxonMobil in de bouw van een ethyleenproject. Karen McKee, president van het Amerikaanse bedrijf, voorziet dat de vraag naar hoogwaardige polymeren in China zal blijven toenemen. ExxonMobil wil de winstkansen op die markt benutten.

Guangdong in de GBA

Guangdong grenst aan Hongkong. Twee Speciale Administratieve Regio’s (Hongkong en Macau), Guangzhou, de provinciehoofdstad, Shenzhen en nog zeven andere steden van de provincie vormen samen de Greater Bay Area (GBA). In het regeringsrapport van Guangdong is een grondiger coördinatie met Hongkong en de rest van de GBA opgenomen als topprioriteit voor 2021. Er zijn plannen voor een ‘Hong Kong and Shenzhen port economic belt’, een economische zone gevormd door de havens van Shenzhen en Hongkong, en om actief aan te sluiten bij de ontwikkelingsstrategie van de ‘Northern Metropolis’, een plan om twee aan Shenzhen grenzende districten van Hongkong samen met Shenzhen nog sterker tot ontwikkeling te laten komen, dat is uitgedokterd in Hongkong.

Weeffouten

De helft van het enorme bbp van de provincie wordt opgebracht en is geconcentreerd in haar reusachtige steden, haar eigen powerhouses. Er is sprake van een onevenwichtige ontwikkeling en een inkomenskloof binnen de regio. Guangdong zal zich extra inspannen voor de nationale strategie van de ‘gemeenschappelijke welvaart’, en een meer gelijkmatige verdeling van rijkdom nastreven. De overheid zal alles op alles moeten zetten om meer gelijkheid te realiseren. Pas verkozen provinciegouverneur Wang Weizhong is zich daarvan bewust. Wang wil beleid ontwikkelen tegen de inkomensongelijkheid tussen stedelijke en landelijke gebieden. Andere steden dan de hoofdstad en Shenzhen moeten volgens hem aantrekkelijker worden voor bedrijven en investeringen.

Guangdong

Succes om op voort te bouwen

Wel wil Wang dat de provincie voorop blijft lopen in de technologische sector en haar industriële en de toeleveringsketens verder verbeteren. In de provinciehoofdstad Guangzhou, zit inderdaad de top van de Chinese autoproductie, voor een groot deel voertuigen op nieuwe energie (New Energy Vehicles, NEVs). Ook andere strategische sectoren, zoals die van industriële robots en geïntegreerde schakelingen, groeien. De provincie besteedde vorig jaar meer dan 380 miljard yuan (53 miljard euro), of 3,14 % van het bbp, aan uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling en dat zal dus wellicht nog toenemen. Het rapport van de regionale regering stelt in tevreden bewoordingen: ‘Guangdong, een centrum van productie en toonaangevende speler op het gebied van buitenlandse handel in China, heeft zijn strategie van wetenschap en technologie versterkt en de basis gelegd voor hoogwaardige economische ontwikkeling’.

South China Morning Post, Xinhua, szlh.gov.cn (website van het Luohu-district van Shenzhen), Reuters, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *