Hitte bedreigt landbouw, binnenvaart en stroomvoorziening (upd)

De helft van de Chinese oppervlakte kreunt onder een sinds zes decennia niet geziene hittegolf. De scheepvaart op delen van de Jangtse werd stop gezet. In Chongqing zitten 25 reservoirs en 66 rivieren zonder water. Verschillende provincies hebben de industrie beperkingen qua elektriciteit opgelegd. Het ministerie van Landbouw coördineert het redden van de herfstoogst.  

Bovenzicht opgedroogde oever van Jangtse in Nanjing Foto Xinhua Disclaimer

Voor het eerst sinds 9 jaar werd vrijdag een droogte alarm afgekondigd. Sterk bevolkte delen kennen al dagen lang een temperatuur boven 40 graden C. De helft van de Chinese landoppervlakte kreunt onder de ergste droogte en langste periode met hoge temperaturen sinds 6 decennia.  In Oost Jiangsu heeft het al 3 weken niet geregend en verwelken sojabladeren. Boeren vrezen er voor 30% minder oogst. In Chongqing met zijn meer dan 31 miljoen inwoners hebben maar liefst 66 rivieren en 25 stuwmeren geen water meer. De hitte zou er nog minstens tot 25 augustus aanhouden.  Tot dusver heeft de droogte 821.333 hectare landbouwgrond getroffen in zes provincies of municipaliteiten waaronder Sichuan en Chongqing .

De waterstand in de Jangtse rivier staat op een record laagte en de scheepvaart werd op delen onderbroken. Het waterpeil van het Poyangmeer staat ¾ lager dan normaal meteen het laagste peil sinds in 1951 de waarnemingen begonnen. Het Metereologisch Bureau heeft overigens voor de negende keer op rij code rood afgekondigd voor Zuid China. Vorige week waarschuwde de provincie Jiangsu dat de temperatuur van het wegdek tot 72 C kan oplopen wat risico’s inhoud voor de banden.

Stroombeperking

Andere provincies leveren stroom aan Sichuan en Chongqing Foto Xinhua Disclaimer

Langdurige warmte en verminderde waterreserves hebben geleid tot een stroomstoring als gevolg van de vraag naar koelpieken, fabriekssluitingen en zorgen voor de toeleveringsketen in ‘s werelds grootste productiehub. Verschillende provincies hebben stroombeperkingen opgelegd aan diverse nijverheidssectoren. China Media Group meldde dat 3.300 bedrijven in Ningbo vrijwillig hun werkuren hebben aangepast om stroomuitval te voorkomen. Sichuan beval alle fabrieken zes dagen te sluiten, terwijl de airconditioning in sommige kantoorgebouwen was uitgeschakeld. Sichuan Daily riep regeringsfunctionarissen op om de trap te nemen in plaats van de liften. Ondertusssen heeft Sichuan de stroombeperkingen verlengd van 6 tot 11 dagen: zowel batterijproducenten BYD en CATL ondervinden de weerslag evenals de autoproductie en die van LCD schermen. Andere firma’s vragen hun personeel om van thuis uit te werken. Shanghai beperkt de lichtshows op de Bund. Shaanxi, Gansu en Xinjiang hebben ook steenkool gestuurd naar Sichuan en Chongqing.

De waterkracht capaciteit in Sichuan is met de helft verminderd, aldus een ingenieur van een ingenieur van de State Grid Sichuan Electric Power. Waterkracht is goed voor ongeveer 80 procent van het stroomaanbod in Sichuan. State Grid zei echter ook dat het elektriciteit van Baoji in Shaanxi naar Deyang in Sichuan stuurt met een dagelijkse transmissie van 132 miljoen kWh. Volgens de State Grid Chongqing Electric Power ontvangt Chongqing nu ook energie van zes regionale en 15 provinciale netwerken. Voor het eerst krijgt Chongqing nu stroom uit Binnen Mongolië en Liaoning. 50 noodgeneratorvoertuigen rukten aan uit andere provincies of regio’s.

Boyang meer op 17 augustus Foto China Daily Disclaimer

Landbouw

Het extreme weer komt op een kritiek moment voor rijst, sojabonen en andere water intensieve gewassen vlak voor de herfstoogst.“ De graanoogst in de herfst is goed voor 75 procent van de jaarlijkse graanproductie in China, aldus experts . ‘De komende 10 dagen is in Zuid China een periode van geconcentreerd kwasten van rijst in het midden seizoen maar tevens een belangrijke periode van weerstand en vermindering van schade’, zei minister van Landbouw en Plattelandszaken Tang Renjian tijdens de nationale coördinatie vergadering vrijdag.

Hoofdredacteur van de nieuwswebsite cngrain.com Jiao Shanwei legde zaterdag aan de Global Times uit dat hoge temperaturen de opbrengst van sommige gewassen kunnen beïnvloeden, zoals gewassen in het middenseizoen, maar ze hebben geen invloed op de algehele herfstgraanoogst, aldus Jiao, die opmerkt dat het grootste deel van Zuid China over overvloedige waterbronnen beschikt.

Controle sproeisysteem Foto China Daily/Xinhua Disclaimer

Maatregelen

Het ministerie van Landbouw meent dat lokale overheden droogtebestendig en watervasthoudende middelen moeten blijven sproeien in gebieden zonder irrigatie- en bewateringscondities.

Het Chinese ministerie van Watervoorraden zei woensdag van plan te zijn 1,48 miljard m³ water bij te vullen voor de stroomafwaartse Jangtse en dit om zowel de veiligheid van drinkwater in de droge gebieden te waarborgen alsook de watervoorziening voor irrigatie.. Het ministerie van Rampen management heeft vrijdag anti-droogtevoorraden en apparatuur ter waarde van 11,67 miljoen yuan overgedragen aan Chongqing, inclusief 170 sets waterpompen en 60 eenheden voor irrigatie van sprinklers.

Global Times, Technode

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *