“Hollywood onderzocht op China-deals”

Regelgevers uit de VS onderzoeken de grote Hollywood-studios die proberen voet aan de grond te krijgen op de Chinese markt, een van de snelst groeiende ter wereld. Dit meldt de “South China Morning Post”

Kung Fu Panda 2


De Securities and Exchange Commission heeft volgens een insiders de afgelopen paar maand onderzoeksbrieven gestuurd naar minstens vijf studio’s waaronder News Corp’s 20th Century Fox, Disney en DreamWorks Animation,. De brieven stellen vragen over “ongepaste betalingen” en over hoe de ondernemingen reageerden tegenover regerings-officiëlen uit China.
De Chinese markt is enerzijds één van de meest belovende voor Hollywood maar is anderzijds onder sterke controle van de staats- “China Film Group”. China beperkte totnogtoe het aantal buitenlandse films tot 20 per jaar, maar dit werd wat losser na het bezoek aan de Vs door vice-president Xi Jinping die een bewonderaar is van Amerikaanse films. Vice-president Joe Biden en handelsvertegenwoordiger Ron Kirk hebben de deal geroemd die 14 premium films in IMAX of 3D én hun 2D versies vrijstellen deel uit te maken van genoemde quota.. Dream Works Animation maakte ook in februari bekend met een Chinese mediavennootschap een productiestudio te zullen openen in Shanghai. Dream Works Animation had vorig jaar succes in China met Kung Fu Panda 2 die 100 miljoen $ entreetickets opleverde.
Voorlopig kon van de betrokkenen nog geen commentaar losgeweekt worden. Het onderzoek is gebaseerd op potentiële inbreuken op de Foreign Corrupt Practices Act uit 1970 die VS-ondernemingen en individuen verbiedt buitenlandse regeringsambtenaren om te kopen.
Bron SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *