In 2022 bouwde China de meeste schepen

De Chinese scheepsbouw heeft afgelopen jaar praktisch de helft van s‘ werelds nieuwe schepen afgewerkt. Donderdag werd het grootste containerschip geleverd dat 24.000 standaard containers kan bevatten.

EVER ACME Foto: Global Times Disclaimer

Volgens gegevens van de China Association of the National Shipbuilding Industry (CANSI) heeft China van januari tot november 45% van ‘s werelds afgewerkte schepen op zijn actief, sleepte 53% van de nieuwe bestellingen in de wacht en 48% van de uitstaande bestellingen. Volgens het in de VK gebaseerde Clarkson Research staat China bovenaan de wereldwijde lijst voor nieuwe scheepsbestellingen met in totaal 49%.

China en Zuid-Korea hebben een vergelijkbare technische sterkte in de scheepsbouw.  China beschikt over volwassen technologie voor het bouwen van grootschalige containerschepen met schone materialen, terwijl Zuid-Korea uitblinkt bij het bouwen van vloeibaar aardgas (LNG)-dragers aldus hoofdanalist Zheng Ping, van chineseport.cn.

Uit de CANSI gegevens blijkt dat tijdens de eerste 11 maanden de de 75 beschouwde Chinese scheepsondernemingen in totaal 280 miljard yuan aan inkomsten incasseerden, een jaar-op-jaar stijging van 11,3 procent, terwijl de totale winst met 109 procent steeg tot 7,54 miljard yuan.

Ultragroot

Hudong-Zhonghua Shipbuilding onder China State Shipbuilding Corp (CSSC) en China Shipbuilding Trading Co hebben donderdag ‘s werelds grootste ultragrote containerschip, de EVER ACME, afgeleverd. Het schip, dat 24.000 standaardcontainers kan vervoeren, werd vier maanden eerder dan gepland opgeleverd.

In 2022 voltooide en leverde Hudong-Zhonghua 16 schepen met in totaal 1,34 miljoen draagvermogen (DWT’s), waarvan middelgrote en hoogwaardige producten zoals LNG-tankers en grote en ultragrote containerschepen goed waren voor 90 procent van de totale bestellingen.  Het bedrijf won orders voor 47 nieuwe schepen met een totaal van 4,33 miljoen DWT, waaronder 38 grote LNG-tankers, waarmee het een Chinees record vestigde en op de tweede plaats komt wereldwijd. CSSC zei op 23 december dat het in 2022 209 schepen heeft afgeleverd, wat neerkomt op 14,06 miljoen DWT. Het bedrijf behield ook het wereldleiderschap in nieuwe bestellingen en lopende bestellingen.

Bron: Global Times.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *