Iran en Saoedi-Arabië knopen weer betrekkingen aan

7 jaar na het afspringen van de diplomatieke betrekkingen en 4 dagen na intense onderhandelingen te Beijing hebben Saoedi-Arabië en Iran die betrekkingen hervat. Het akkoord is een opsteker voor de Chinese diplomatie.

Foto: Chinese Ministry of Foreign Affairs Disclaimer

Saoedi-Arabië verbrak in 2016 de banden met Iran na de bestorming van zijn ambassade te Teheran in een escalerende ruzie tussen de twee landen over de executie van een sjiitische islamitische geestelijke in Riyad. President Xi Jinping bezocht recent Saoedi-Arabië en de Iraanse president Raisi kwam op bezoek in Beijing.

Vier dagen werd zopas in Beijing diplomatiek overleg gepleegd tussen China met Wang Yi, Iran met secretaris Ali Shamkhani van de Supreme National Security Council en de nationale veiligheidsadviseur Musaed bin Mohammed Al-Aiban voor Saoedi-Arabië. Vrijdag hebben de onderhandelende partijen een mededeling gepubliceerd waarin ze zeggen het eens te zijn om binnen de twee maanden de diplomatieke betrekkingen te hervatten en hun ambassades te heropenen, aldus het Iraanse nieuwagentschap IRNA.

De Chinese staatsraad Wang Yi noemde de overeenkomst op de BuZa website ‘een overwinning van dialoog en vrede. Dit toont dat het probleem Oekraïne niet het enige probleem is in de wereld.  We staan voor vele problemen over vrede en het welzijn van de bevolking die internationale aandacht behoeven en een tijdige behandeling  door de relevante belanghebbenden. Maar ongeacht hun complexiteit en moeilijkheden kunnen ze worden opgelost door middel van een dialoog op voet van gelijkheid en met wederzijds respect’ aldus Wang die nog zei dat het akkoord een getuigenis was van de verdienste van China’s recente voorstel over het behandelen van internationale zaken het Global Security Initiative.

Het staatspersbureau van Saoedi-Arabië legde uit dat de twee staten zijn overeengekomen dat hun ministers van Buitenlandse Zaken elkaar zullen ontmoeten om de overeenkomst uit te voeren, ervoor te zorgen dat hun ambassadeurs posten in de respectieve hoofdsteden bekleden en manieren bespreken om de betrekkingen te verbeteren. Bovendien zei de verklaring dat de overeenkomst ‘hun bevestiging van het respect voor de soevereiniteit van staten en de niet-inmenging in interne aangelegenheden’ omvatte. De twee kanten danken ook China voor de inzet aldus het Saudi Press Agency. Algemeen wordt aangenomen dat het akkoord de toenemende invloed van Beijing in de regio onderstreept. Toen Xi Jinping Saoedi-Arabie bezocht, was al duidelijk dat hij er hartelijker werd ontvangen dan VS-president Biden. Het akkoord opent ook het perspectief dat er een einde kan komen aan het 8 jaar durend conflict in Jemen.

Bronnen SCMP, Global Times

.”

Print Friendly, PDF & Email