Kernmodule van ruimtestation de ruimte in

China heeft donderdag de kernmodule van zijn toekomstig ruimtestation de ruimte ingestuurd. In de komende weken worden vracht en drie astronauten naar de module gestuurd. Voorts worden nog 11 lanceringen gepland vooraleer het ruimtestation in 2022 volledig operationeel zal zijn.

Gisterenmiddag werd vanuit de lanceerbasis Wenchang in de provincie Hainan  door een  Long March-5B Y2 draagraket de 22 ton wegende kernmodule Tianhe met succes de ruimte ingestuurd. De module cirkelt nu tussen 120 en 600 km van de aarde. President Xi Jinping feliciteerde de succesvolle lancering opmerkend dat dit een stevige basis wordt voor de komende missies. De komende weken zullen twee aparte lanceringen zowel vracht als drie astronauten naar de module brengen die tot zes astronauten kan herbergen. De module van 22 ton zal dienen als bestuurs- en controlecentrum voor het toekomstig ruimtestation. De leef- en werkruimte voor de astronauten bedraagt nu 50 m³ maar wanneer de twee andere modules geplaatst zullen zijn wordt dit 110m³, aldus de China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC). Als het ruimtestation volgend jaar klaar is, zal het 100 ton wegen wat één vierde is van het International Space Station (ISS) waaraan 16 landen meedoen, maar dat na 15 jaar wat verouderd is.

11 lanceringen

Het is exact drie decennia geleden dat China het Project 921 goedkeurde om bemande ruimtevluchten te ontwikkelen. De VS had China niet toegelaten tot ISS toe te treden omdat het hen aanzag voor ‘dieven’. Om het ruimtestation af te werken, zijn in totaal 11 lanceringen gepland: drie voor de twee laboratorium modules, vier voor ruimtevracht en vier voor bemande apparatuur. In juni worden 3 astronauten met Shenzhou 12 gedurende drie maanden de ruimte ingestuurd waarin het regeneratieve levensondersteuning systeem en het onderhoud worden getest. Water en urine worden bijvoorbeeld gerecycleerd. In september volgt het Tianzhou-3 vracht ruimteschip en in oktober zullen 3 astronauten aan boord van Shenzhou 13 zes maanden rond de aarde cirkelen om het nieuwe normaal te testen voor toekomstige bemanningen. De 5 lanceringen dit jaar zijn eerder de verificatiefase van de kerntechnologie terwijl de zes andere missies volgend jaar de opbouwfase betreffen in een baan om de aarde. Eenmaal klaar zal het ruimtestation cirkelen in een lage baan 400 km verwijderd van de aarde

Uiteindelijk zal het Chinese ruimtestation een T-vorm aannemen met de kernmodule in het centrum, vracht en bemanning op elk einde en de twee labs Wentian en Mengtian ook aan elke zijde. Bij de nieuwe technologie valt nog te signaleren dat de IT verbindingen met de aarde verlopen via een bredere bandbreedte waardoor meer types experimenten mogelijk worden.  Wifi en Bluetooth zijn eveneens aan boord. Terwijl eerder de astronauten maar over 15 m³ beschikten, wordt deze ruimte 100 m³.  Het ruimtestation is bedoeld om 10 jaar te kunnen functioneren en met herstel en onderhoud misschien 15 jaar.

Samenwerking

China werkt samen met het Russische Roscosmos and het European Space Agency (ESA). Niet Chinese astronauten kunnen deelnemen, maar een voorstel van het VS-onderzoeksteam werd niet weerhouden wegens ‘substandaard’, aldus Tiangong hoofdontwerper Zhou Jianping . Aan boord zal wel onderzoek verricht worden naar de kans op tumoren in de ruimte een Belgisch project van het SCK. Eigenlijk wil China wel met de VS samenwerken maar het VS congres heeft door de staat gefinancierde samenwerking in de ruimte onwettelijk verklaard. De NASA sluit samenwerking met het China National Space Agency of andere uit. Het Amerikaanse ISS programma loopt ten einde in 2025 en Rusland deelde mee dat het dan uit het project stapt. Het Chinese ruimtestation is van plan ook meer ontwikkelingslanden bij het project te betrekken. Sommige geïnteresseerden leren nu al Chinees.

Global Times, SCMP, vrtnws

Volg de verschillende fasen van uitbouw op video

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *