Wet tegen voedselverspilling tot wet gestemd

Het Permanent Comité van het Volkscongres heeft in derde lezing het wetsontwerp gestemd tegen de voedselverspilling waardoor het wet wordt. De wet verbiedt vloggers video’s met overmatig eten, laat restaurants toe klanten meer te vragen als ze te veel etensresten nalaten en voedingsbedrijven die consumenten ertoe aanzetten om buitensporige bestellingen te plaatsen, kunnen beboet worden.

Dienster pakt etensresten in

In China wordt jaarlijks naar schatting in de stedelijke catering 18 miljard kg voedsel verspild. Recentelijk voerde de overheid bewustwordingscampagnes ‘eet uw bord leeg’, maar die krijgt nu een wettelijk verlengstuk. Het Permanent Comité van het wetgevende Volkscongres heeft in derde lezing het wetsontwerp tegen voedselverspilling tot wet gestemd. Verwacht wordt dat de wet een basis gedragscode instelt en ook een mechanisme opbouwt om op lange termijn de voedselverspilling tegen te gaan en de maatschappij aanzet tot rationele en gezonden verbruiksgewoonten in de catering. Het land staat niet voor een voedseltekort, maar wil de voedselzekerheid stabiliseren zodat het aanbod gegarandeerd blijft.

De wet bestaat uit 32 clausules. Vloggers die op video overmatig eten etaleren, riskeren een boete tot 100.000 yuan. De wet laat toe dat restaurants waarvan klanten een grote hoeveelheid voedsel niet opeten hen een supplement mogen aanrekenen. Voedselaanbieders die consumenten induceren of misleiden om overdreven bestellingen te plaatsen kunnen tot 10.000 yuan beboet worden. Exploitanten van voedseldiensten kunnen tot 50.000 yuan boete oplopen als ze grote hoeveelheden voedsel verspillen.

De wet wordt algemeen aangezien om het voortouw te nemen bij het bepleiten van een hulpbronnen besparende en milieuvriendelijk samenleving. Volgens prof Zheng Fengtian aan de Renmin University of China’s School of Agricultural Economics and Rural Development zal de wetgeving de ondernemingen, consumenten en besturen in de voedselketen leiden in hoe de ernstige verspilling tegen te gaan op een wettelijke manier.

Global TimesPrint Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *