Kim Jong Il bereid nucleaire besprekingen te hervatten

De Noord-Koreaanse president Kim Jong Il wil opnieuw deelnemen aan het Korea-Zeslandenoverleg. Dit werd bekend na een ontmoeting tussen Kim met president Hu Jintao in Peking. Naar verluidt heeft president Hu aangedrongen dat Kim hem op de hoogte houdt over belangrijke initiatieven die de regio aanbelangen.

Kim Jong Il bracht een vijfdaags niet-officieel bezoek aan China. Dit kwam er één jaar na Noord-Korea’s nucleaire test die één maand plaatsvond nadat Noord-Korea zich terugtrok uit het zeslandenoverleg over de denuclearisering van het Koreaans schiereiland. Ander haar in de Koreaanse boter is dat Zuid-Korea eerst duidelijkheid wil over wie een Zuid-Koreaans oorlogsschip in maart deed zinken. Tientallen matrozen kwamen hierbij om en Zuid-Korea verdenkt er Noord-Korea van achter het incident te zitten.
Kim kreeg echter de hoogste diplomatieke eerbetuigingen tijdens zijn bezoek vermits hij ontvangen werd door alle 9 leden van het permanent comité van het Politiek Bureau.  Kim Jong Il, die ook de steden Dalian en Tianjin bezocht, wil leren van China’s economische hervormingen, want de Noord-Koreaanse economie doet het niet goed. Kim riep op tot meer Chinese investeringen in zijn land. Naar verluidt vroeg president Hu Jintao Kim om China op de hoogte te houden wanneer hij nieuwe initiatieven neemt die de veiligheid van de regio aangaan. Peking zou gefrustreerd zijn door het te eigengereide optreden van Noord-Korea. Het land zou pas verwittigen een half uur vooraleer het een kerntest verricht.
Kims bezoek geschiedde op een gelijkaardige manier zoals zijn vorige vier jaar geleden. Het verliep per trein. Eerst verschenen berichten in de Koreaanse, en daarna in de internationale pers, om uiteindelijk gecoverd te worden door de Chinese media.
Bronnen: China Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *