Kleinere steden werken evenwichtige verstedelijking in de hand

Kleinere en middelgrote steden spelen ook een rol in de verstedelijkingsdynamiek. Ze trekken talent aan en transformeren hun industrie meer technologisch. Daardoor worden megasteden ontlast. We bekijken als voorbeelden Cixi, Yiwu, Kunshan en Jinjiang.

Bij de verstedelijking staan de grote steden meestal in de belangstelling. Minder aandacht wordt besteed aan de kleinere- en middelgrote steden met tussen één en drie miljoen inwoners die nochtans een belangrijke rol kunnen spelen in de verstedelijking door de megasteden te ontlasten. China Daily noemt een viertal steden op die volk aantrekken om te helpen hun industrie op een hoger niveau te tillen.  

Cixi

brp Cixi en Yiwu Grafiek: China Daily Disclaimer

De stad Cixi (Zhejiang) heeft zich met zijn 1,83 miljoen inwoners gespecialiseerd in kleine huishoudtoestellen en staat op de lijst van de 105 grootste kantonsteden. Cixi is een stad op kantonnaal niveau die valt onder de jurisdictie van de sub-provinciale stad Ningbo.  In 2021 stond Cixi met een brp-waarde van 237 miljard yuan op de zesde plaats in de top 10 van ’s lands kantons.  Het aantal zakelijke entiteiten in Cixi heeft 195.600 overschreden.

De voorbije jaren vestigden er zich vele nieuwe ondernemingen die de oorspronkelijke nadruk op huishoudtoestellen verlegden naar meer technologische bedrijven, aldus CEO Tao Linshan van Ningbo Zhechuang Technology dat zich specialiseert in driedimensionale productiematerialen en -apparatuur. Hij legt uit dat er toelagen bestaan voor afgestudeerden aan ’s werelds top 100 universiteiten en ook financiële stimuli voor bedrijven die hightech gaan met 5G, big data, de cloud, blockchain. AI e.a.  

Een van de bedrijven die profiteerden van deze overheidssteun is Ningbo Fanpu Intelligent Technology dat focust opi onderzoek & ontwikkeling van kleine huishoudtoestellen. Het zag zijn omzet stijgen van 100 miljoen yuan in 2009 tot meer dan 700 miljoen in 2021. Voorzitter Shen Ze zegt dat zijn bedrijf een van de vele is dat geprofiteerd heeft van een vriendelijk zakenklimaat dat zowel jong talent aantrekt als de industriële omvorming in de hand werkt, dé drijfveren van de stadsontwikkeling en verstedelijking.

Yiwu

Yiwu International Trade Center Foto Tripadvisor Disclaimer

De kantonstad Yiwu die onder de jurisdictie valt van Jinhua staat ook op de lijst van de 105. Yiwu is zowel in binnen- als in buitenland bekend om zijn groothandelsmarkt, de grootste ter wereld. Yiwu heeft de afgelopen tien jaar een snelle groei meegemaakt in import-, export- en e-commercetransacties. Van 2012 tot 2021 is de waarde van Yiwu’s buitenlandse handel gestegen van 59 miljard yuan naar 390 miljard yuan. Alleen al de waarde van de invoer groeide van 2,28 miljard yuan tot 24,39 miljard yuan.

Kunshan

Productielijn in Kushan Foto China Daily Disclaimer

Ook Kunshan uit Zhejiang staat met zijn 2 miljoen inwoners op de lijst van 105. Voor het 17de jaar op rij staat het eerste bij ‘s lands economieën van kanton niveau. Het inkomen per inwoners bedraagt met 226.900 yuan 2,8 maal het nationaal gemiddelde en ligt hoger dan dit in de grote buursteden Shanghai en Suzhou. Reeds van in den beginne was de sector van elektronische informatie er ontwikkeld en dit evolueerde stap voor stap verder tot de stad er een leider in werd, aldus directeur Hu Hanhui van de Southeast University’s research center for industrial organization.

Vorig jaar overtrof de buitenlandse handel $100 miljoen. Partijsecretaris Zhou Wei legt uit dat de belangrijkste sterkte het voordeel is in de leveranciersketens. ‘De reden waarom we één derde van de fabricatie van notebooks kunnen behouden, is dat we steeds de uitbouw benadrukten van een volledige industriële ketting’. Het aantal hightech ondernemingen steeg dan ook van 385 in 2021 tot 2264 nu. Kunshan blijft ook talent aantrekken door 40 gezamenlijke kantoren en technologie overdracht centra met Chinese onderwijsinstellingen.

Jinjiang

Sportkledij merk Anta een topper in Jinjiang Foto: China Daily/IC Disclaimer

Ander voorbeeld uit de top 100 van economieën op kantonniveau is Jinjiang (Fujian). De uitvoer steeg op 10 jaar tijd met 231% tot 89 miljard yuan, een jaarlijkse groei met 14%.  Vooral Anta Sports dat tot de top 3 van sportkledij merken behoort, is bekend. Dertig jaar geleden juist een werkplaats heeft het bedrijf zich voortdurend omgevormd met technologische innovatie. Momenteel heeft het wereldwijd 5 O&O centra opgezet en heeft het meer dan 2000 2.000 nationale patenten ingediend. Bij de laatste nieuwigheden behoren een sportjas gemaakt van 11 gerecycleerde plastic flessen en een hardloopschoen die evenveel weegt als een zak chips.

Kortom door de omvorming van hun nijverheden konden de medium steden nieuwkomers uit het platteland aantrekken zodat deze niet in de megasteden terecht kwamen en de verstedelijking evenwichtiger verliep. In deze steden is de hukou registratie afgeschaft zoals een richtlijn uit december 2019 voorschrijft.

China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.