Langste UHV-transmissielijn klaar voor jaareinde

De Chinese UHV- transmissielijn van gelijkstroom tussen het Junggar-bekken in Xinjiang en Guquan (Wuhu in Anhui) zal klaar zijn tegen het jaareinde. Met zijn afstand van 3324 km en transmissiecapaciteit van 12 miljoen kW is het ‘s werelds langste transmissielijn met de grootste capaciteit en het hoogste voltage.

Vergeleken met de al bestaande 750 KV-transmissielijnen stelde het verhoogde voltage tot 1100 V de ingenieurs voor uitdagingen zonder voorgaande. De transmissietorens zijn hoger dan 100 meter wat neerkomt op gebouwen van 33 verdiepingen. De in het project gebruikte kabels zijn zo dik als een vuist van een volwassene. De porseleinen isolatoren en ook schroeven en moeren om de kabels te stabiliseren, wegen 10 kg elk. Het voorbije twee jaar heeft het project team in Xinjiang 1109 transmissietorens gebouwd rond de 500 kilometer corridor door woestijnen, windzones en de Tianshan, bergen in de noordwestelijke autonome regio.
De bouw van de convertorstations vereiste bijvoorbeeld de meest geavanceerde technologie. Voor deze prestatie moest het bedrijf verder de capaciteit en de elektrische isolatie opvoeren door het gebruik van geavanceerde apparatuur. De State Grid Corporation of China heeft berekend dat de lijn jaarlijks 66 miljard kWh doorsturen met nauwelijks een verlies van 1,5% per 1000 km. Dank zij de elektriciteit die opgewekt wordt door schone energie zal de luchtvervuiling in centraal en oostelijk China beduidend afnemen. De inwerkingtreding maakt het mogelijk om jaarlijks 24.000 ton roet, 149.000 ton SO²en 157.000 ton oxynitride te verminderen. Peoples Daily besluit dat de Chinese UHV-technologie een hoogtepunt bereikt heeft en hoopt dat dit een stevige grondslag is voor internationale samenwerking in de toekomst. Als tenminste geen kleingeestige stammentwisten roet in het eten gooien, zouden we er kunnen aan toevoegen na de Antwerpse ervaring van State Grid
Bron: Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *