Trump grijpt naar nooddecreet in handelsoorlog met China (upd)

President Trump heeft besloten Chinese investeringen in VS-bedrijven te beperken. Hij doet daarbij beroep op de International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) die ingeroepen kan worden als de Amerikaanse veiligheid in het gedrang is. De Chinese technologische opgang dreigt de Amerikaanse suprematie in het gedrang te brengen, luidt de redenering achter de noodgreep.

De handelsoorlog tussen de VS en China neemt een nieuwe wending. Naast bijkomende heffingen heeft de Trumpadministratie nu ook besloten Chinese investeringen in VS bedrijven en starters te beperken in sectoren zoals ruimtevaart en robots. Het is volgens ingewijden vooral de bedoeling de Chinese investeringen te beperken in de tien sectoren uit het plan ‘Made in China 2025‘- plan. Xi Jinping wil immers dat China tegen 2025 uitblinkt in sectoren waarbij luchtvaart, AI, robotica, medische uitrusting en spoorwegen. Volgens de adviseurs van president Trump dreigt hierdoor de technologische suprematie van de Verenigde Staten in gevaar te komen. De president haalt om deze vooruitgang van China af te blokken de The International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) uit de kast. Die kan ingeroepen kan worden wanneer de Amerikaanse veiligheid in het gedrang komt. In het verleden werd deze Act vooral tegen Noord-Korea gebruikt en tegen Iran.
Concreet was het eerst het de bedoeling om het bestaande Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) dat buitenlandse investeringen beoordeelt, nieuwe bevoegdheden te verlenen. Volgens de Financial Times wordt echter op aandringen van de haviken een nieuw orgaan voor het onderzoeken van deze buitenlandse investeringen opgericht. Adviseur Peter Navarro argumenteert: ‘De VS heeft geen economische toekomst wanneer zijn nationale veiligheid ernstig in gevaar is’. Het is niet duidelijk of ook durfkapitaal geviseerd wordt en wanneer de nieuwe maatregelen zouden ingaan. De Wall Street Journal meent te weten dat firma’s met meer dan 25% Chinese eigenaars geblokkeerd zullen worden bedrijven te kopen met ‘significante technologie’. Ook de export van technologische producten zal sterker gecontroleerd worden. In 2016 investeerden Chinese bedrijven 46 miljard dollar in de VS. Volgens de Rhodiumgroep tuimelden deze investeringen tijdens de eerste helft van 2018 met 90% tot nog nauwelijks 1,8 miljard dollar.

Reacties

Trump adviseur en China-havik P. Navarro

Volgens Peter Harrell van het Center for a New American Security verwart de Trumpadministratie een economische uitdaging met een uitdaging voor de Amerikaanse veiligheid. Voorstanders redeneren dat de beperkingen nodig zijn omdat de VS verwikkeld zijn in een existentiële oorlog over innovatie qua sleuteltechnologieën die de toekomst van de twee grootsten zullen bepalen. Ook Peter Harrell die onder Obama bij het State Department sancties hielp opstellen, vindt het inroepen van de IEEPA-act ongebruikelijk en een sterke afwijking van de gewoonten in het verleden. Expert Derek Scissors  van het  American Enterprise Institute vindt de geplande maatregel een misbruik van de uitvoerende macht.

President Trump gelastte ook een onderzoek of buitenlandse wagens een gevaar kunnen betekenen voor de Amerikaanse nationale veiligheid. Dit zou kunnen leiden tot 20% heffingen op Europese wagens. Volgens Harrell kan Trump weerwerk verwachten vanuit het Congres tegen zijn eenzijdig optreden en tegen bijkomende initiatieven naast het CFIUS. Binnen het Congres zijn er zowel de Republikeinen als democraten die businessminded zijn en tegen het inroepen van veiligheidsredenen om bijkomende heffingen op te leggen.
Nog volgens de FT heeft president Trump na de beursval maandag toch beslist het bij een verruiming van het bestaande CFIUS te houden en geen nieuwe instelling op te richten. Hij volgt daarmee minister Steven Mnuchin ten nadsele van de China havikken Navarro en Lighthizer die pleitten voor een bijkomend nieuw orgaan. De beurzen reageerden woensdag opgelucht op dit nieuws.
Bron: Financial Times, Wall Street Journal

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar