Lessen over relaties erg populair bij studenten

Een aantal Chinese universiteiten hebben lessen over relaties opgestart, meestal als keuzevak. Die hebben ongewoon veel succes bij de studenten. De initiatieven van de universiteiten komen er als reactie op dalende geboortecijfers en een toenemend aantal klachten van jongeren dat ze moeilijk een geschikte partner kunnen vinden.

Foto: Pixabay.com

Volgens statistieken van het ministerie van burgerzaken werden in 2019 ongeveer 9,27 miljoen huwelijken gesloten. Dat waren er 8,5% minder dan een jaar eerder. Het aantal huwelijken per 1.000 inwoners bedroeg 6,6 een daling met 0,7 in een jaar en het laagste cijfer sinds 2013. Eén van de redenen voor die lage cijfers zou kunnen zijn dat Chinese jongeren niet weten hoe ze een geschikte partner kunnen vinden, hoe ze een relatie moeten opbouwen en wat ze er kunnen van verwachten. Nog niet zo lang geleden werden de meeste huwelijken in China immers gearrangeerd door de ouders.

Succes off- en on-line

Aan de Wuhan University of Technology (WUT) wordt intussen de facultatieve cursus ‘Werk en liefde, werkomgeving en persoonlijkheid’ georganiseerd. Meer dan 1.600 masterstudenten hebben deze gekozen; dat is een veel hoger aantal dan voor andere algemene facultatieve cursussen. En in werkelijkheid woonden nog een aantal niet-ingeschreven studenten deze lessen bij. De leraar is Zhang Xiaowen. Hij geeft ook een verplicht vak ‘psychologie van de liefde’ aan bachelor studenten. Maar de master cursus is meer gericht en meer praktisch. Men gaat er na welk soort werkomgeving en welk soort liefde verschillende persoonlijkheden mogen verwachten.

De online presentaties die samen gaan met de twee cursussen van Zhang zijn ook heel populair. Ze werden vier jaar geleden beschikbaar gesteld op het platform Massive Open Online Courses (MOOCs); dat is een nationaal studieplatform dat online cursussen aanbiedt die opgenomen zijn aan de beste universiteiten. Meer dan een miljoen internetgebruikers hebben zich ingeschreven voor de klassen van professor Zhang. Zijn klassen zitten bij de top-drie van het platform en in 2017 werd hij gedecoreerd als uitmuntend leraar.

Initiatieven spelen in op behoeften

Beijing Normal University begon al in 2007 met de cursus ‘Intieme relaties en zelfontwikkeling’, waarvoor direct veel vraag was bij de studenten. In 2013 begon de East China Normal University met een cursus ‘Liefde en huwelijk’, die ook al een hit werd. Het keuzevak ‘Psychologie van de liefde’ aan de Zhengzhou Normal University was sinds de start in 2015 overboekt.

Chen Wan, een master student die in Wuhan het verplicht vak over de liefde volgde, denkt dat cursussen over huwelijk georganiseerd door universiteiten of hogescholen niet alleen tegemoet komen aan de nieuwsgierigheid van de studenten maar ook de angst voor het huwelijk die steeds vaker voorkomt, kunnen verlichten.
Chen denkt dat door het toenemend aantal mediaberichten over ontrouw en partnergeweld meer mensen sceptisch worden over liefde en huwelijk. Volgens hem kan dat de grote populariteit van de cursussen verklaren.

Professor Zhang gelooft dat de toenemende schrik voor liefde en huwelijk kan veroorzaakt zijn door het alomtegenwoordige internet. Hij pleit ervoor dat jonge mensen minder op het internet en meer in de echte wereld zouden vertoeven. Dat zou hen gelukkiger maken.

Bron: People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *