Meer investeringen in (groene) energie

China heeft met 1200 miljard yuan energie investeringen tijdens de eerste 8 maanden 16,7 % meer in energie geïnvesteerd in vergelijking met vorig jaar. Zowat 80% er van gaat naar investeringen in groene energie.

Windenergiestation in Binnen Mongolië (Foto CGN/ Global Times) Disclaimer

Volgens cijfers van het Nationaal Energie Bestuur heeft China tijdens de eerste 8 maanden van het jaar 1200 miljard yuan geïnvesteerd in energieprojecten en op jaarbasis is dat 16,7% meer. Het land heeft ongeveer 94 miljoen kilowatt (kW) aan nieuwe niet-fossiele energieopwekkingscapaciteit geïnstalleerd in de eerste drie kwartalen, goed voor 82 procent van de totale nieuw toegevoegde capaciteit; bij de eenheden voor hernieuwbare energie komt dit neer op 90,36 miljoen kW, goed voor 78,8 procent van de nieuw geïnstalleerde stroomopwekkingscapaciteit.

De toenemende investeringen in energieprojecten zijn gericht op het verzekeren van de stroom om te voldoen aan de toenemende vraag naar wonen en productie tijdens de komende winter. Het land kampte immers vorig jaar in sommige regio’s met stroomtekorten, aldus directeur  Lin Boqiang van het China Center for Energy Economics Research aan de Universiteit van Xiamen.

Tijdens de eerste drie kwartalen van 2022 bereikte de stroomopwekking van de hernieuwbare groene energie van het land 1,94 biljoen kilowattuur (kWh). De opwekking van windenergie bedroeg 544 miljard kWh, een stijging van 15,9 % op jaarbasis, terwijl de opwekking van fotovoltaïsche energie in totaal 328 miljard kWh bedroeg, een stijging van 32,2 % aldus Wang Dapeng van het Nationaal Energiebestuur

En-en

Hij voegt er aan toe ‘dat China voortging met de productiecapaciteit van steenkool, aardgas en petroleum vrij te geven en de prijs van aardgas te verminderen om het aanbod en de prijzen te stabiliseren’. Er worden dus twee soorten maatregelen genomen  om de bevoorrading te verzekeren en betaalbaar te houden, namelijk: de productiecapaciteit van fossiele brandstoffen niet afremmen (m.a.w. laten verhogen) en de kosten om aardgas aan te kopen te verlagen. Deze twee blijven intact naast de verhoging van de investeringen in groene energie.  China past dus een ‘en/en tactiek’ toe om de bevoorrading van energie veilig te stellen: er mag verder -tijdelijk- meer beroep gedaan worden op fossiele brandstoffen, waarvan er een betaalbaarder wordt, en er komen nog meer niet-fossiele energiebronnen.

Volgens Wang bereikte China’s geïnstalleerde capaciteit voor het opwekken van hernieuwbare energie eind september 1,14 miljard kWh, met 348 miljoen kWh geïnstalleerde windenergie en 358 miljoen kWh geïnstalleerde fotovoltaïsche energie. De energieadministratie is overigens een nieuwe golf van projecten hernieuwbare energie aan het beoordelen.

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *