Naar betere bescherming tegen bodemerosie

De Chinese wetgever behandelt momenteel een wijziging van de wet op het water en bodembeheer die toelaat projecten te verbieden die tot water- en gronderosie kunnen leiden. Zo zou China’s broos milieu beter beschermd worden tegen aardverschuivingen en aanverwante natuurrampen.

Het permanent comité van het Volkscongres startte zopas de eerste lezing van het ontwerp van wijziging op de Wet op Water- en Bodembeheer. Het ontwerp is zowel gebaseerd op ervaringen gedurende de twee laatste decennia als op onderzoeken te velde in de provincies Sichuan en Guangdong. Viceminister van Waterbeheer Zhou Ying zei de wetgevers dat bouw- en productieontwerpen beperkt zullen worden gehouden om planten en grond te beschermen in fragiele gebieden. Het ontwerp verbiedt de vernietiging van bos en het boren van holen in de bodem in gebieden met ernstige water- en gronderosieproblemen. Ondernemingen en individuen die het milieu aantasten, moeten ofwel bomen planten ofwel een boete betalen. Indien een bouwproject niet beoordeeld werd door de lokale overheid, riskeert de ontwikkelaar een boete van 50.000 tot 200.000 yuan. Het ontwerp eist dat bouwondernemingen en lokale besturen de verantwoordelijkheid dragen voor het controleren van water- en bodemerosie die de voedselveiligheid en het milieu in het gedrang brengt.
Volgens een rapport uit 2008 van het ministerie van Waterbeheer lijdt 3,5 miljoen km² of 40 % van China’s gronden aan water- en gronderosie: elk jaar wordt 4500 miljard ton grond weggespoeld. Het rapport schat dat er, indien dit nog 5 decennia voortduurt, 930.000 ha vruchtbare grond in het vruchtbare noordoosten dreigt te eroderen, wat de jaarlijkse oogst met 40 % zou verminderen. De toenemende modderstromen en wegverzakkingen zijn volgens experten ten dele het gevolg van water en bodemerosie. Modderstromen troffen onlangs Zhouqu in Gansu, alsook de provincies Yunnan en Sichuan.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *