1000 radio- en televisiestations integreren

China is van plan om 1000 radio- en televisiestations te integreren in één netwerkstructuur. De éénmaking geldt als een voorbereidende stap voor verdere integratie met telecom- en internetnetwerken.
“Het kabeltelevisienetwerk wordt op het moment lokaal beheerd en het ontbreekt aan organisatie en schaal”, zei Tao Shiming, een medewerker van het ministerie van Radio, Film en Televisie, op een conferentie in Beijing, eraan toevoegend dat er een comité opgezet zal worden die goedkeuring zal vragen aan de regering. Momenteel zijn er duizend radio- en televisienetwerken die gerund worden door verschillende operatoren op verschillende administratieve niveaus. Door het bijeenvoegen van alle netwerken wil men de mogelijkheden verbeteren die de nieuwe technologie toelaat om diverse netwerken met elkaar te combineren. China zal volgens de Staatsadministratie voor Film, Radio en Televisie (SARFT) tegen het jaareinde zo een nieuw bedrijf oprichten dat ook wil uitbreiden tot nieuwe mogelijkheden zoals mobiele tv en online video’s.
Waarschijnlijk zal op het einde van dit jaar begonnen worden op het provinciale niveau. “Alle netwerken zullen waarschijnlijk binnen drie jaar geïntegreerd worden”. Dit zei Zeng Huiming, plaatsvervangend secretaris-generaal van de kabeltelevisiecommissie van de Chinese Radio en Televisie Vereniging. De opstartkosten voor het project bedragen ongeveer 80 miljard yuan (9,3 miljard euro) en zowel de overheid als de omroep- en televisiebedrijven dragen hieraan bij.
“De industrie is in vergelijking met de VS erg gefragmenteerd. In de VS zijn er een paar grote kabelbedrijven die de markt beheersen”, vertelt Adrian Tong, analist bij Media Partners Asia in Hongkong. “Het zal niet makkelijk zijn voor China om alle kleine spelers in het plan te integreren en het zal jaren duren”. China had volgens Adrian Tong aan het einde van 2009 170,5 miljoen kabeltelevisieabonnees. Op termijn wil China de radio- en televisienetwerken integreren met deze van telecom en internet. In 12 pilootsteden werden reeds projecten opgestart voor de integratie van de drie netwerken. Deze gaan duren tot 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *