Naar vorming ontwikkelingszone langs Jangtse

Tijdens een bezoek aan Chongqing heeft premier Li Keqiang meegedeeld te willen streven naar een ontwikkelingszone rond de Jangtserivier die 11 provincies samen brengt. Tot nu toe lagen de 3 grote regionale ontwikkelingszones langs de kust.

bangbang

Premier met “bang-bang” (draagstok) man

Het is nog geen maand geleden dat de regio’s rond de Bohaibaai beslisten om intenser te gaan samenwerken. Net zoals de Parelrivierdelta en de Jangtserivierdelta bevinden deze transprovinciale ontwikkelingsgebieden zich langs de kust. Premier Li Keqiang wil nu echter de 11 provincies langs de 1800 km Jangtse, verbinden in een ontwikkelingszone van het binnenland.
Hij vindt dit een logische stap om de Jangtse te gebruiken als verbindingsmiddel tussen centraal en westelijk China met het meer ontwikkelde oostelijk gebied. Van het kustgebied rond Shanghai gaat het over het centrale Wuhan tot de grootste metropool Chongqing in het westen: in totaal omvat de zone een vijfde van het Chinese grondgebied met een bevolking van rond de 580 miljoen personen. De elf betrokken entiteiten en provincies zijn Shanghai en Chongqing, Jiangsu, Zhejiang, Anhui, Jiangxi, Hubei, Hunan, Sichuan, Yunnan en Guizhou.

Transfer

Volgens prof. Yang Kaizhong zou de ontwikkeling van China scheefgetrokken worden indienjangtseregio de klemtoon zou blijven liggen op het oostelijk kustgebied. Volgens Hou Yongzhi, directeur van het Department of Development Strategy and Regional Economy onder het Development Research Center van de regering is het normaal dat wanneer de economie onder druk staat, China meer aandacht gaat besteden aan de binnengebieden want hun aansluiting kan de ontwikkeling van de kustgebieden stimuleren. Hij verwacht dat bepaalde industrietakken van de kustgebieden getransfereerd worden naar het binnenland wat de verstedelijking in de hand zal werken.
Premier Li waarschuwde echter tegen een transfer van de pollutie en hij wil garanties voor de milieubescherming. Hij sprak ook over de noodzaak om administratieve hindernissen op te ruimen. Yang zou het een goed idee vinden om een machtig coördinerend bureau op te richten. Dit zou de 3 sectoren langsheen de rivier, de delta, de stedelijke clusters in het centrum en de Chengdu-Chongqing economische zone, moeten stimuleren en beter op elkaar afstemmen en zo het leven van 650 miljoen personen ten goede komen.
Bron: China Daily, Volksdagblad

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *