Behalve Tiktok bedreigt Pompeo nog ‘talloze’ Chinese apps (upd)

VS-minister van Buitenlandse Zaken Pompeo heeft verklaard dat president Trump niet enkel actie zal ondernemen tegen Tiktok maar ook tegen WeChat en talloze Chinese apps die een bedreiging zouden vormen voor de VS. President Trump heeft met Microsoft CEO Nadella gebeld dat hij hem 45 dagen tijd geeft om te onderhandelen over een koop. Bytedance stichter Zhang Yiming verkiest echter een afsplitsing van Tiktok zonder overname.

Minister van Buitenlandse Zaken Pompeo zei zondag op Fox-News dat president Trump niet enkel van plan is actie te ondernemen tegen Tiktok maar ook tegen WeChat en ‘talloze Chinese software bedrijven die de nationale veiligheid van de VS in gevaar brengen’. Pompeo projecteert als voormalig CIA-baas zijn spionagegedrag op China en verwijt bijgevolg de apps om klanteninformatie rechtstreeks over te dragen naar de Chinese Communistische Partij en het veiligheidsapparaat. De komende dagen kan dus waarschijnlijk in de VS een initiatief verwacht worden dat gelijkt op het verbod dat in India geldt op Chinese apps.

Interesse Microsoft

Voorlopig heeft president Trump gebeld met CEO van Microsoft Nadella die geïnteresseerd is in de overname van Tiktok. De president is bang dat de jeugd de app verder tegen hem zou gebruiken tijdens de verkiezingscampagne. Tijdens zijn eerste verkiezingsmeeting te Tulsa hadden Tiktok gebruikers zich massaal ingeschreven voor de meeting en waren collectief zoals afgesproken afwezig zodat Trump voor een halflege zaal sprak. Dat de app een succes is bij de jeugd staat buiten kijf. Dit is ook de reden dat Microsoft zijn wat bestoft imago van onderneming voor saaie bedrijfssoftware een nieuwe dynamiek wil verlenen door zich te keren naar de sociale media waar het bedrijf minder voeling mee heeft. In dit perspectief kocht het eerder al LinkedIn voor 23 miljard $. Ook is het zo dat het geld verdienen van Tiktok juist van de grond aan het komen is. Bytedance zou 50 miljard $ waard zijn, een peulenschil voor Microsoft. Microsoft CEO Nadella kreeg zondag een telefoon van Trump waarbij de president hem 45 dagen tijd gaf om te onderhandelen over een koop. Trump verwacht overigens een deel van de opbrengst voor de schatkist in ruil voor het mogelijk maken van de deal.

Ministerie

Minister van Financiën Mnuchin staat achter de stelling van verkoop aan een ander bedrijf of een blokkeren van Tiktok. Hij voelt zich in de rug gesteund door het oordeel van de Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) dat onderzoekt of bedrijfstransacties geen gevaar inhouden voor de Amerikaanse zekerheid. In die hoedanigheid onderzoekt het of de overname van Musical.ly door Tiktok in 2017 conform de regels was. CFIUS vond vorige week dat Tiktok in de huidige vorm niet kan blijven omdat het informatie van 100 miljoen Amerikanen naar China zou sturen. Minister Mnuchin voegde er aan toe dat hij gesproken had met de oudste democraat in de Senaat Chuck Schumer en met de voorzitter van het Huis van afgevaardigden Nancy Pelosi die beiden het eens zijn met de stelling ‘verkopen of blokkeren’.

Reacties

Bytedance stichter Zhang Yiming schreef in een mail aan het personeel dat hij het niet eens is met het besluit van CFIUS dat Tiktok volledig moet breken met Bytedance. Hij herhaalt dat het bedrijf altijd de veiligheid van de gebruikers, de neutraliteit van het platform en doorzichtigheid heeft nagestreefd. Verder beweert hij in voorbereidende gesprekken bezig te zijn te praten met een technologisch bedrijf om de dienstverlening van Tiktok voort te zetten (zonder dat het tot een overname komt). Zhang beëindigt zijn mail dat hij vertrouwen heeft in het succes op lange termijn van Tiktok en dat het een nog betrouwbaarder product kan worden.

Maandag verklaarde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Wang Wenbin zich een resoluut tegenstander van de VS-opvatting over ‘het vermoeden van schuld bij sommige bedrijven’, zonder echter Tiktok bij naam te noemen. Hij deed een oproep aan de VS voor een open, rechtvaardig en niet discriminerende zakelijke omgeving, tot het stoppen om economie en zakenleven te politiseren en om het concept van nationale veiligheid te misbruiken.

Het blad Global Times bestempelt het VS-voornemen als een ‘barbaarse daad van een schurkenstaat’ en Amerikaanse diefstal van Tiktok. Het blad laat experts aan het woord die de door Trump gewenste commissie-opbrengst als ongehoord in een marktomgeving en zeer onprofessioneel bestempelen. China Daily heeft het over een maffia-deal. Senior onderzoekster Samm Sacks bij het Paul Tsai China Center aan de Yale Law School zegt dat het bannen van Tiktok bijdraagt tot de erosie van de online persvrijheid en openheid terwijl weinig wordt gedaan aan het onderliggend veiligheidsprobleem. Ze noemt het ook een gevaarlijk precedent om firma’s op de zwarte lijst te plaatsen op basis van hun land van oorsprong. De American Civil Liberties Union vindt het bannen van de app eveneens een aantasting van de vrije meningsuiting naast technologisch onpraktisch.

De Australische eerste minister Morrisson zei op het Aspen Security Forum in Aspen (Colorado) dat er geen bewijs is dat Tiktok de gegevens van zijn honderden miljoenen gebruikers misbruikt.

FT,  SCMP, Global Times

Lees in Global Times US’ ‘mafia-style tactic’ on TikTok strips last layer of decency

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *