Nieuwe bruggen symboliseren verhouding Rusland-China

Tijdens het driedaags bezoek van premier Li Keqiang aan Rusland werd het doel beklemtoond om de bilaterale handel die 100 miljard bereikte tegen 2024 te verdubbelen. Twee in aanbouw zijnde nieuwe bruggen staan symbool voor de relaties tussen Rusland en de VRC die dit jaar 70 jaar oud zijn.

De twee premiers Li en Medvedev

Li Keqiang en zijn Russische collega Medvedev hielden te St Petersburg de 37-ste reguliere top tussen de twee landen. Het is dit jaar 70 jaar geleden dat de Volksrepubliek ontstond en de voormalige Sovjet Unie het nieuwe China erkende. President Xi Jinping bracht in juni een staatsbezoek aan het land waarbij de betrekkingen opgetild werden tot een alomvattend strategisch partnerschap. Negen jaar op rij is China nu Ruslands grootste handelspartner. Vorig jaar oversteeg deze handel voor het eerst 100 miljard $.

Li Keqiang riep op om gezamenlijk de grote energieprojecten af te ronden, verder de markten voor elkaar te openen en een samenwerkingsmodel te verkennen op het vlak van olieraffinage en chemische technologie. Medvedev bestempelde de relaties als de beste in de geschiedenis. Hij beloofde hard te willen werken aan de verdubbeling van het handelsvolume. Naast de bilaterale samenwerking in traditionele sectoren als energie, wil Rusland ook de samenwerking opvoeren in de domeinen landbouw (bv. sojabonen), industrie, lucht- en ruimtevaart en kernenergie. Ook hecht Rusland een grote waarde aan samenwerking tussen ondergeschikte en lokale besturen, universiteiten en tussen jongeren uit beide landen. .

Het Chinees ministerie van Handel en het Russisch Ministry of Economic Development pakten uit met een blauwdruk voor de kwaliteitsvolle ontwikkeling van hun bilaterale handel tegen 2024. Het doel is om tegen dan 200 miljard te bereiken werd afgesproken tussen de beide presidenten Xi en Putin.

Bruggen

Werkers van beide landen ontmoeten elkaar bij de koppeling van beide brugdelen in mei

Momenteel wordt aan twee bruggen gewerkt die voor beide landen de hoop symboliseren van hun betere betrekkingen. De steden Heihe en Blagoveshchensk liggen tegenover elkaar met tussenin de Heilongiang alias de Amur rivier. Voorheen was het transport aangewezen op het water, maar nu wordt  een brug tussen beide steden aangelegd. De brug is 1384 meter lang, 14,5 meter breed en de twee delen werden in mei al met elkaar verbonden. Deze brug vormt een cruciaal onderdeel van de 19 km lange autoweg die de snelweg Jilin-Heilongjiang verbindt met die in Blagoveshchensk.

Ook de eerste spoorwegbrug tussen China en Rusland is in aanbouw. De brug verbindt Tongjiang in de provincie Heilongjiang met Nizhneleninskoye in Rusland en is ontworpen om jaarlijks 21 miljoen ton door te laten. De brug zal de logistieke kosten van bedrijven in de omgeving met één derde verlagen. Om de negatieve gevolgen voor het milieu op te vangen werd nieuwe vis in de bovenstroom los gelaten. De milieuautoriteiten zullen nauwgezet de kwaliteit van het water en de omgeving controleren, zo bevestigde de joint-venture van het project.

In juli werd tevens een aanvang genomen met de aanleg van een grensoverschrijdende kabellift tussen Heihi en Blagoveshchensk; De kabellift zal 972 meter lang zijn en de liften zullen elk 80 personen kunnen bevatten. Ze zouden jaarlijks 6 miljoen passagiers kunnen vervoeren. Het project moet af zijn tegen 2021 en zo wordt gehoopt 10% meer toeristen te lokken.

Bronnen: Peoples Daily, China Daily, en ce.cn

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Nieuwe bruggen symboliseren verhouding Rusland-China

  1. Voor de China en Sovjet split had Stalin behoorlijk wat bruggen experten naar China gestuurd om de Chinezen te helpen met het bouwen van bruggen. Na de split kregen ze allemaal orders om naar huis te gaan. De Chinezen stonden toen behoorlijk hun hoofd te krabben hoe het verder moest. Deze brug is gebouwd door Chinese experten waar de Russen van moeten opkijken. Een symbolische brug.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *