Nieuwe en bekende gezichten bij de topbenoemingen

Naast de derde termijn voor Xi Jinping valt op dat zowel premier Li Keqiang als vicepremier Wang Yang geen deel meer uitmaken van de top wat er op wijst dat ze opteren voor een volledig pensioen. Nummer twee na Xi Jinping is Li Qiang die in maart premier zou worden. De nu voormalige anticorruptiechef Zhao Leji wordt nummer drie en Wang Huning volgt als vierde in rang. De partijsecretaris van Beijing Cai Qi is de vijfde, zes in rangorde Ding Xuexiang en Li Xi sluit af als zevende lid van het Vast Comité.

Het zevenkoppig Vast Comité van het Politiek Bureau Foto Xinhua Disclaimer

Li Qiang

Foto: Wikipedia

De 63 jaar oude Li Qiang is partijsecretaris te Shanghai en heeft een groot deel van zijn loopbaan doorgebracht in zijn thuisprovincie Zhejiang. Na te werken in zijn thuiskanton Ruian studeerde hij in 1982 af aan de Zhejiang Agricultural University. Hij bezit ook een MBA van de Hong Kong Polytechnic University. Meer dan 10 jaar heeft hij gewerkt in het Departement Burgerzaken en de algemene dienst van de provincie Zhejiang. Hij werd benoemd tot partijleider te Wenzhou. Onder Xi Jinping als Zhejiang partijleider werd hij secretaris generaal van het provinciaal partijcomité en bleef dit tot 2007 wanneer Xi naar Shanghai vertrok. Hij was gouverneur van Zhejiang tussen 2013 en 2016. Het jaar nadien werd hij aangesteld tot partijleider te Shanghai. Zijn voorgangers in die hoedanigheid werden allen gepromoveerd tot het Vast Bureau van het Politiek Bureau met uitzondering van de corrupte Chen Liangyu. Hij zou in maart de toekomstige premier worden, zelfs al is hij nu (nog) geen vicepremier.

Zhao Leji

Foto: China.org

Zhao Leji is de secretaris van de anticorruptie waakhond  Central Commission for Discipline Inspection (CCDI) en zou het Volkscongres gaan leiden. Hij studeerde filosofie aan de Peking University van 1977 tot januari 1980. Hij gaf 3 jaar les aan Qinghai School of Commerce en hield toezicht op de vleugel van de Communistische Jeugdliga bij  het provinciale ministerie van handel. In 1985 volgde zijn overplaatsing als partijsecretaris bij een metaalfabriek in Qinghai. In april ‘86 werd hij onderdirecteur bij het provinciaal departement van Handel en hij trad in 1993 toe tot het provinciaal bestuur van Qinghai. Zo ging het van vicegouverneur, over CPC secretaris van zijn thuisbasis Xining tot gouverneur vin 1999. Na 5 jaar gouverneur te zijn geweest volgde de promotie als partijsecretaris. Tijdens zijn bewind verdrievoudigde het brp van Qinghai. In 2007 werd Zhao Leji overgeplaatst naar Shaanxi. Daar overzag hij onder meer de uitbreiding en ontwikkeling van de GuanZhong-TianShui economische gordel. Na het 18-de partijcongres ging hij het Departement Organisatie van de CPC leiden en later zou hij Wang Qishan opvolgen bij de CCDI

Wang Huning

Foto Wikipedia

De 67 jarige Wang Huning is geboren te Laizhou (Shandong), geldt als de ideoloog van de partij en zou de Consultatieve commissie gaan leiden.. Wang heeft een bachelor in Frans en  is gediplomeerd in Internationale Politiek bij de Fudan Universiteit waarvan hij op 30 jarige leeftijd de jongste professor was. In 1998 werd hij onderdirecteur bij het Policy Research Office en in 2002 directeur. Hij heeft deze dienst 15 jaar geleid vooraleer hij in 2012 werd opgenomen in het Politbureau waarvan hij in 2017 toetrad tot het Vast Comité. Volgens Wikipedia is hij het brein achter Jiang Zemins “Theory of Three Represents” en van Hu Jintaos “Scientific Outlook on Development”. Hij is tevens directeur van de Centraal Leidende groep over verdieping van de hervormingen en lid van twee andere leidende groepen:  deze over Financiën en Economie en die over Internet veiligheid en informatisering

Cai Qi

Foto Wikipedia

De 67 jarige partijsecretaris van Beijing Cai Qi is afkomstig uit Fujian. Hij werd in 1997 burgemeester van de kleine stad Sanming wanneer Xi onderpartijleider was van de provincie. In 1999 overgeplaatst naar de provincie Zhejiang heeft hij zich opgewerkt tot vice provinciaal gouverneur waarvan Xi partijleider was tussen 2007 tot 2009. Zijn loopbaan nam een vlucht als onderdirecteur van de General Office bij de National Security Commission. In 2016 kreeg hij promotie als burgemeester van Beijing en één jaar later als partijsecretaris. Hij is bekend wegens een hard optreden tegen illegale structuren die huisvesting boden aan miljoenen migranten. Hij wordt de eerste secretaris van het partijsecretariaat.

Ding Xuexiang

Foto Wikipedia

De 60 jarige Ding Xuexiang is de stafchef van Xi Jinping die diens vergaderingen, bezoeken en brieven overziet. Ding heeft een diploma in werktuigbouwkunde en een masters in bestuurskunde. In 1999 werd hij na 14 jaar bij het Shanghai Research Institute of Materials benoemd tot onderdirecteur van de Shanghai Municipal Science and Technology Commission. In 2007 was hij secretaris-generaal van Shanghai en werkte een tijdje samen met Xi Jinping die er kortstondig partijsecretaris was. 5 jaar later volgde de benoeming tot partijsecretaris van het Shanghai Political and Legal Committee. Met Xi als nationaal partijsecretaris werd Ding naar Beijing overgeplaatst om onderdirecteur te worden van het Central Committee General Office en hoofd van Xi Jinpings kabinet. Hij volgde in 2017 Li Zhanshu op als directeur van het General Office. Hij wordt getipt als vicepremier en zelfs als mogelijke opvolger van Xi.

Li Xi

foto Wikipedia

De 66 jarige Li Xi komt uit Gansu, heeft heel wat ervaring opgedaan in diverse provincies en werd al gekozen als leider van de anticorruptie waakhond CCDI. .Hij startte zijn loopbaan op 20 jarige leeftijd nog voor hij zijn diploma in Chinese studies op zak had. Hij werkte in het algemeen partijdepartement en klom op van partijsecretaris in het Xigu district te Lanzhou tot hoofd van het Lanzhou Organisatie partijdepartement, over partijsecretaris van de prefectuur Zhangye tot secretaris-generaal van het provinciaal partijcomité. In 2004 verhuisde hij naar buurprovincie Shaanxi waar hij in het provinciaal partijcomité zetelde. Twee jaar later werd hij partijsecretaris te Yenan. Hij verwierf een MBA aan Tsinghua University en werd benoemd te Shanghai als directeur van het stedelijk Organisatie Departement. Twee jaar later was hij plaatsvervangend partijsecretaris en in 2015 werd hij overgeplaatst naar Liaoning waar hij gouverneur werd en nadien partijsecretaris. Uiteindelijk loste hij Hu Chunhua af als partijsecretaris in Guangdong.

Tot zover de leden van het Vast Comité van het Politiek Bureau. Hoewel Wang Yi en generaal Zhang Youxia ouder zijn dan 68 jaar behouden ze hun Politbureau zetel. Dit wijst er op dat Wang Yi de opvolger kan worden van Yang Jiechi als staatsraad Buitenlandse zaken en dat Zhang Youxia als ondervoorzitter van de Central Military Commission de hoogste militair wordt na CMC voorzitter Xi Jinping. He Lifeng zou vicepremier worden in de nieuwe regering die in maart aantreedt maar voor Hu Chunhua is dat minder zeker. In het nieuwe Politiek Bureau zitten geen vrouwen.

He Lifeng

Foto: en.cppcc.gov.cn/

De 67 jarige He Lifeng komt uit Fujian, is het hoofd van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie en wordt getipt om Liu He op te volgen als vicepremier. Hij groeide op in het kanton Yongding en ging in 1978 naar de Universiteit van Xiamen waar hij een bachelor in financiën en economie en een doctoraat in economie behaalde. In 1984 hij werd hij ambtenaar bij het Xiamen Special Economic Research Institute en het jaar daarop begon hij te werken met Xi, destijds onderburgemeester van Xiamen. He werd burgemeester en partijleider van Quanzhou, een andere stad in Fujian. In 2009 werd hij overgeplaatst naar Tianjin waar hij plaatsvervangend partijbaas was met verantwoordelijkheid voor Binhai New Area, een speciale economische zone. Hij klom de ladder op in 2014  als onderdirecteur van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie die hij 3 jaar later ging leiden. In 2018 werd hij ook ondervoorzitter van de Chinese People’s Political Consultative Conference

Hu Chunhua

Foto Wikipedia

De 59 jarige Hu Chunhua komt uit de Jeugdliga, werkte in Tibet en Guangdong en is vicepremier. Geboren uit een arme familie in het Wufang gebergte (Hubei) haalde hij een diploma in Chinese taalkunde aan de Peking University. Hij verkoos te gaan werken in Tibet waar hij zijn loopbaan begon in het departement Organisatie bij de Jeugdliga waarvan hij op 24 jarige leeftijd ondersecretaris was. Een tijdje werkte hij opnieuw in Beijing  als ondervoorzitter van de All-China Youth Federation. In 2001 vertrok hij terug naar Tibet waar hij de positie van tweede partijsecretaris toegewezen kreeg plus hoofd van de partijschool. Later zou hij getransfereerd worden om partijbaas te worden in Binnen Mongolië en voorzitter van het regionaal congres. In 2012 werd hij overgeplaatst naar Guangdong waar hij de partij ging leiden. In 2018 was hij als een van de 4 vicepremiers verantwoordelijk voor de campagne tegen de armoede en voor Landbouwzaken.. Doordat hij zich terugtrok als lid van Politbureau lijkt zijn vicepremierschap minder zeker.

De voormalige Xinjiang partijsecretaris Chen Quanguo werd niet herkozen.

Bronnen: SCMP, China Vitae, Wikipedia

Disclaimer foto’s

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *