Nu debat over bodemverontreiniging

foto China.org

foto China.org


Het ministerie van Leefmilieu weigert de bevindingen openbaar te maken van een onderzoek naar  vervuilde bodem. Ook de strijd tegen deze vervuiling lijkt even ingewikkeld als dringend te zijn.
Op 30 januari had de bekende jurist Dong Zhengwei om de bekendmaking verzocht van de resultaten van een onderzoek op last van de overheid. De weigering van zijn verzoek is verantwoord met het argument ‘staatsgeheim’. Dong spant wel vaker processen aan tegen overheidsorganen op basis van de wetten voor ‘openbaarmaking van informatie in het belang van de bevolking’. In januari heeft het hof in Beijing nog een zaak van de jurist voor ‘aantasting van het recht op toezicht door de bevolking’ tegen het ministerie van Spoorwegen, ontvankelijk verklaard. Volgens Dong had Wu Xiaoqing, viceminister voor het milieu, beloofd de resultaten op een geschikt moment te zullen publiceren. Het onderzoek liep van 2006 tot 2010 en heeft een miljard yuan (ongeveer 120 miljoen euro) gekost. Er zijn 200.000 bodem- en grondwatermonsters en landbouwproducten geanalyseerd met vijf miljoen feitelijke gegevens tot resultaat. Dat de conclusies nu nog niet zijn gepubliceerd en dat dit nu alweer is uitgesteld op basis van staatsgeheim zou er volgens milieudeskundigen op wijzen dat ze te schokkend zijn. Op 31 oktober 2012 schreven de kranten al dat de regering was verontrust door wat er uit het zes jaar durende onderzoek zou zijn gebleken. Het kabinet heeft op die dag een nationaal plan beloofd om de bodem te reinigen en te beschermen. Wen Jiabao kondigde een groot project aan, waarbij de bevolking zou worden betrokken. Op 24 januari 2013 kwam de regering met een verklaring dat ze een netwerk zal laten aanleggen voor de controle op 60% van de landbouwgrond en van de drinkwatervoorziening voor een half miljard mensen. Tegen 2020 moet de bodemkwaliteit verbeterd zijn. Een van de acht niet-communistische partijen, de Democratic Progressive Party, heeft onlangs bij monde van een afgevaardigde in de politieke raadgevende conferentie (Chinese People’s Political Consultative Conference, CPPCC, een soort senaat), gewaarschuwd voor het promoten van pesticiden en kunstmest in de noordoostelijke provincie Jilin, waar veel graan wordt verbouwd. Ma Jun, een bekend milieuactivist, journalist en directeur van het Institute of Public and Environmental Affairs in Beijing, noemt vervuilde bodem gevaarlijker, want minder zichtbaar, dan andere vormen van vervuiling. Ook hij vreest dat de informatie erover nu te beladen is en dat ze incorrect kan zijn omdat bepaalde plaatselijke overheden zich tegen het onderzoek hebben gekant. Zijn voorstel is het om voorzichtig eerst de minst gevoelige gegevens vrij te geven en het probleem effectief aan te pakken om daarna, gepland de rest te onthullen.
Het kan goed zijn dat de regering nu niet zit te wachten op een nieuwe lawine van verontrustende feiten na de rapporten over kankerdorpen e.d., maar het valt wel op dat de waarschuwingen van Dong Zhengwei, Ma Jun en anderen niet alleen in de South China Morning Post maar ook in de officiële media ruimte krijgen en dat is ongetwijfeld enigszins een opsteker voor wie wanhopig wordt van de omvang van de vervuilingskost die de economische ontwikkeling veroorzaakt.
Bronnen: South China Morning Post , China Daily, www.china.org.cn
Zie ook http://english.mep.gov.cn/ voor informatie die wel wordt vrijgegeven.
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *