Ontwikkelingsplan voor Zuid-Peking

Pekings bestuur wil de komende 3 jaar 290 miljard yuan spenderen aan een ontwikkelingsplan dat het minder ontwikkelde zuiden moet opkrikken tot het niveau van het meer ontwikkelde noordelijk stadsdeel.

CRHPeking

Super snelle trein over Yongdingrivier


Zuid-Peking omvat een vijftal districten waar 4,6 miljoen personen leven op 20% van het grondgebied. Al in 2010 vatte Peking het plan op om dit gebied meer te gaan ontwikkelen. Dit had tot gevolg dat de afhankelijkheid van cement fabrieken en kleine steenkoolmijnen werd beëindigd en Zuid-Peking nu een concentratie heeft van biomedische nijverheid en wetenschappelijke onderzoeksinstituten. Ook het Brp en het financieel inkomen stijgt er nu sneller dan in de andere stadsdelen. Toch ligt het Brp in de districten Fengtai, Daxing en Fangshan met 15% van het geheel nog ten achter. Het hoofdstedelijk bestuur steekt bijgevolg een tandje bij met haar ontwikkelingsplan voor het gebied tussen 2013 en 2015. Volgens de Beijing Municipal Commission of Development and Reform zal de stad minstens nog 290 miljard investeren in het zuiden. Vooraan staan daarbij metro, de groene zone langs de Yongdingrivier en openbare diensten als scholen, gezondheidszorg, seniorenzorg en musea. Vanzelfsprekend zal ook de aanleg van de nieuwe luchthaven ook een rol spelen.
Balans
De afgelopen 3 jaar werden 8 nijverheidszones opgezet die 52 biomedische en fabricagefirma’ s hebben aangetrokken. De zones hebben meer dan 200 projecten aangetrokken met een totaal van 120 miljard investeringen. Nijverheden van lagere rang gaan langzaam dicht. De metro in zuid Peking is nu al 118 km lang waarvan 90 km de afgelopen 3 jaar werd aangelegd. Daarnaast werden 6 autowegen aangelegd die het zuiden met het stadscentrum verbinden. 3 afvalwaterstations werden gebouwd, zeven centra voor stadsverwarming en 5 elektriciteitsstations. 4 bosparken zijn aangelegd waarin gratis kan gewandeld. 4000 ha brakke grond werden met groen bedekt. 31 milieuprojecten hebben ook de lucht- en waterkwaliteit verbeterd. . Het zuidelijk gebied zal in de toekomst ongetwijfeld een grotere rol spelen bij het opvangen van Pekings bevolkingsexplosie.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *