Op een groen blaadje 52

-Kort milieunieuws-

Naar verfijning index luchtvervuiling
–China is van plan zijn doelstellingen betreffende luchtverontreiniging te verfijnen met doelstellingen qua fijn stof tot op het niveau van PM2,5. De vervuilingsindex houdt momenteel wel rekening met SO2, NO2, CO en fijn stof tot PM10 (10 micron). Nochtans zijn de kleinere stofdeeltjes veel ongezonder vooral voor de longen. Dit fijn stof is vooral afkomstig van uitstoot door voertuigen. Milieuverenigingen reageren opgelucht: volgens hen is China een van de landen die het meest lijdt onder het fijn stof.
Bosbouw versnelt ontwikkeling
Volgens de laatste statistieken van het Bestuur voor Bosbouw bereikte de productie van de bosbouwnijverheid tijdens de eerste 9 maanden 1660 miljard yuan of plus 9 %. De verhouding tussen de primaire, secundaire en tertiaire sector bedraagt respectievelijk 39 %, 52% en 9%. De laatste jaren groeiden zowel de secondaire als de tertiaire sector: de secondaire sector ging vooruit in de productie van hout en bamboe, bostoerisme deed de tertiaire sector vooruit gaan. Er bestaan clusters in de sector zoals het kanton Anji in Zhejiang dat jaarlijks voor 12 miljard yuan bamboe produceert en daarmee goed is voor een vijfde van China’s totale productie. China produceert het meest hars, planken, bamboe, rotanhout en houtvloeren ter wereld. Nochtans zijn er weinig Chinese gekende merken. Ook de groei is nog extensief. Wetenschap en techniek staan maar in voor 39 % van de groei. Naar verluidt zal de kwaliteit meer benadrukt worden bij de toekomstige herstructurering van de sector.
Energiezuinige bouwmaterialen betoelaagd
Na een pilootfase in Peking, Tianjin en Chongqing zal China nu ook in landelijke gebieden het gebruik van energiezuinige bouwmaterialen betoelagen. Deze rurale toelage werd eerst gelanceerd in Oost Shandong en de AR Ningxia. Het programma rekent vooral op de medewerking van de lokale besturen die standaarden voor toelages moeten opstellen die rekening houden met de lokale toestand, de nodige fondsen moeten voorzien en die ook instaan voor controle en supervisie van zowel kwaliteit van de goederen en de prijzen.
Betere regulering tolheffing
Transportminister Li Shenglin himself heeft in het partijblad Qiushi een betere functionering bepleit van het systeem van tolheffingen op de wegen. In theorie mogen die enkel geheven worden gedurende 15 jaren na de afwerking van een autoweg. De facto staan de talloze heffingen in voor een derde van de operationele kosten bij de logistieke bedrijven.
Schaapsector voor milieudilemma
De schapenvachtophalers in Chicheng halen dagelijks duidelijk minder vachten op dan in het verleden. De overheid wil echter meer groen in de regio om de oprukkende woestijnvorming naar Peking dat maar op 200 km ligt, tegen te gaan. Het aantal schapen daalde dan ook van 350.000 in 2000 tot 100.000 in 2008. Anderzijds daalde de woestijngrond in het kanton van 85.000 ha tot 20.000 ha in 2009. De voormalige schapenherders recycleren zich onder meer in het groeien van planten en kruiden.
China bant Clenbuterol
China heeft de productie en verdeling van clenbuterol-tabletten verboden. Dit geneesmiddel behandelt astma/bronchitis maar wordt ook door boeren illegaal gebruikt opdat hun varkens er slanker zouden uitzien. Bestaande tabletten worden vernietigd. De poedervorm blijft nog toegelaten. De patienten met de astma ziekte kunnen overschakelen naar de geneesmiddelen als salbutamol en terbutaline. Eind augustus werden 989 personen opgepakt wegens betrokkenheid bij ondergrondse productie van clenbuterol.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *