Op een groen blaadje 97

Milieuprotest Ningbo succesvol
–Na opnieuw protest van duizenden te Ningbo hebben de autoriteiten laten weten de geplande uitbreiding van een Sinopec-complex te zullen schrappen. De uitbreiding kostte 55 miljard en zou de raffinage jaarlijks met 15 miljoen ton doen toenemen en de ethyleen productie met 1,2 miljoen ton. Het Zhenhaidistrict bleef achter het project staan, maar de bewoners zijn vooral bezorgd om de productie van paraxyleen PX, die gebruikt wordt in verven en plastiek en kankerverwekkend kan zijn. Het bedrijf vervaardigt nu al 500.000 ton PX jaarlijks. Bewoners beweren dat het aantal kankergevallen in Zhenhai is toegenomen. Ook burgemeester Liu Qi die voordien in de petrochemie werkte, stond achter het voornemen om de fabriek uit te bouwen en de protestvoerders eisten zijn ontslag. SCMP
Erhaimeer wordt gereinigd

Algen op Erhaimeer


–De stedelijke overheid te Dali heeft een project van 3 jaar klaar om voor 3 miljard yuan het Erhaimeer terug schoon te maken, meldt het in Guangdong gebaseerde Time Weekly. De waterkwaliteit van het meer dat na 2003 tot graad vier was vervallen, werd al teruggebracht naar graad 3 die iets schoner is. Tijdens de jaren negentig –voor de intrede van de visboerderijen- had het water graad twee. Nu zal in 200 van de 700 dorpen in de buurt waterzuivering en afvalbehandeling worden voorzien en ook 2000 ha buffer-natuurgebieden worden gepland. Stroomopwaarts komen reservoirs. Voor de bekostiging wordt een belasting op toeristen verworpen. Een miljard toelage komt van de overheden en 1,5 miljard zal opgehaald worden via een financieringsvehikel dat lokale obligaties gaat uitschrijven.
Nationaal park bij Tibets hemels meer
–Bij het Hemels Meer Namtso, een heilig meer voor Boeddhisten en een toeristische bestemming in de omgeving van Lhasa, werd een nationaal natuurpark ingehuldigd. Het park omvat ook de Nyanchen-bergtop en de Yangbajain warmwaterbronnen . Dit tweede nationaal park in Tibet volgt na het eerste Yarlung Zangbo Grand Canyon National Park dat opende in 2010. Het nieuwe gebied ligt tussen het kanton Damxung dat onder Lhasa valt en het kanton Bangoin dat tot de Nagqu prefectuur behoort. Het nieuwe natuurgebied ligt op 4772 meter hoogte en zal altijd open zijn.
Vergunning voor vuilnismannen?
Het kanton Heyang in Shaanxi vraagt dat vuilnisophalers een certificaat of diploma kunnen voorleggen vooraleer ze aan de slag gaan. Het is niet de eerste plaats waar dit gebeurt en de reden is dat sommige dieven zich voordoen als vuilnisophalers. Critici vrezen dat de vuilnisophalers nu naar onwettelijke wegen zullen zoeken om hun brood te verdienen. Peking telt 200.000 personen die leven van het ophalen van blikjes, kartonnen dozen e.a. afval. Sommigen wijzen op hun nuttige rol die ze spelen en pleiten eerder op een supervisie van de grote recyclagebedrijven. China Daily
Te veel dorpen verdwijnen
Volgens voorzitter Feng Jicai van de Chinese Folk Literature and Art Association verdwijnen dagelijks een negentigtal van China’s typische oude dorpen, terwijl de overheid deze zou moeten beschermen, aldus Want Daily. China heeft 2,3 miljoen dorpen en tussen 2000 en 3000 dorpen bleven intact met hun cultureel erfgoed en integratie met de natuur die door de industrialisering worden afgedaan als “primitief”. Een campagne tot behoud van deze dorpen heeft al 12.000 brieven ontvangen. Het bescherming comité dat gevormd werd zal een soort catalogus opstellen met standaarden voor het behoud en de ontwikkeling van deze traditionele dorpen te lande. (wantchinatimes)
China denkt aan CO2-taks voor scheepvaart
De Chinese overheid wil de CO2-uitstoot van de scheepvaart verminderen en heeft daarvoor verschillende pistes onderzocht, waaronder emissiehandel en CO2-taks. Volgens de China Daily is er nog geen gedetailleerd plan, maar zal de snelheid van het scheepvaartverkeer waarschijnlijk aan banden worden gelegd om de uitstoot terug te dringen. De sector zelf vreest voor faillissementen als de taks er komt. Het nieuws over de plannen is opvallend, want China was een van de landen die zich sterk verzette tegen een Europese taks voor de scheepvaart en luchtvaart.  (IPS)
Kanton Anji krijgt UN-prijs
Het kanton Anji in Zhejiang is bekend om zijn bamboebos dat 60 % bezorgt van het boereninkomen. Het kanton heeft de UNO-Habitatprijs ontvangen wegens de milieu-inspanningen. Tijdens de jaren tachtig werden vervuilende nijverheden gebannen en na 2001 werd een verbeteringsplan uitgevoerd dat niet enkel het milieu verbeterde maar ook de lokale economie door ecotoerisme, groene landbouw en lage koolstofnijverheden als bamboeverwerking. Zo heeft het kanton met het half miljoen inwoners een laag energieverbruik en een goede luchtkwaliteit. Elke woning beschikt over zonne-energie. In de steden bestaat de helft uit groene ruimte, wordt al het afvalwater van de nijverheden behandeld en 92 % van het gezinsafvalwater aldus het Huzhou dagblad.


 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar