Open deur bevordert ook meer kwaliteit

Uit cijfers blijkt dat de open deurpolitiek tijdens het voorbije decennium ook gezorgd heeft voor een meer kwalitatieve ontwikkeling van de Chinese economie. In de Wereldbank ranking voor gemakkelijk zaken doen, is China opgeklommen tot de 31ste plaats.

Autoassemblage bij Dongfeng Peugeot fabriek in Chengdu Foto: Peoples Daily Disclaimer

China kende een snelle groei in de uitvoer van hoogwaardige hightech producten. Van 2013 tot 2021 ging de uitvoer van hightech er jaarlijks met 5,1% op vooruit. De buitenlandse hightech investeringen in China stegen jaarlijks zelfs met 19,7%, namelijk van 140 miljard yuan in 2016 tot 346 miljard in 2021. Meer en meer multinationals zetten hoofdkwartieren, O&O centra en aankoopcentra in het land op.

Sinds 2013 heeft het land 21 pilot vrijhandelszones geopend en 278 institutionele hervormingen in het zaken doen doorgevoerd. 35% van de buitenlandse handel geschiedt met landen of regio’s warmee een vrijhandelsakkoord werd afgesloten. De  negatieve lijsten waarin niet mag geïnvesteerd zijn beperkt tot een dertigtal. De uitbouw van de Hainan Free Trade Port vordert gestaag. Een belastingsysteem voor hoogwaardige vrijhandelshavens wordt gradueel tot stand gebracht volgens de principes van nultarief, laag belastingtarief, gestroomlijnde belastingstructuur, versterkte wetshandhaving en gefaseerde implementatie om zo de liberalisering en facilitering van de handel te bevorderen . China klom op die manier op de Wereldbank lijst van gemakkelijk zaken doen van de 96ste plaats in 2013 tot de 31ste in 2020.

De toegevoegde waarde van de diensten die in 2013 instonden voor 46,1% van het bnp is tot 53,3% gestegen vorig jaar. Het Chinees aandeel in s‘ werelds maakwerk nam van 22,5 % in 2012 toe tot 30% vorig jaar. Niettegenstaande de deglobalisering tegenwind heeft China zijn bestuurssysteem voor buitenlandse handel en investeringen versterkt.

Zelfs in de pandemie periode tussen 2019 en 2021 bleef het gebruik van buitenlands kapitaal met 10,8% groeien en nam de invoer jaarlijks toe met 13,7%.  Het Chinese aandeel in de wereldgroei bedraagt al jaren meer dan 30%. Nu vervaardigt China voor 31.400 miljard yuan, een verdubbeling op 10 jaar tijd. Vermits de Chinese uitvoerprijzen maar weinig stijgen, draagt dit ook bij tot de verlichting van de wereldwijde inflatie. Gezien het succes van de open deur politiek wil het land deze politiek verder zetten en verdiepen tot profijt van niet enkel China maar ook van de gehele wereld, aldus nog het partijdagblad.

Bron: Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *