Openbare gebouwen moeten toegankelijk zonder hindernissen

Sinds vorige week zijn normen voor de toegankelijkheid van openbare gebouwen van kracht. Ze moeten het leven van andersvaliden en ouderen vergemakkelijken.

De nieuwe ‘Algemene specificaties voor het bouwen zonder obstakels en voor stedelijke engineering’ maken minimumnormen voor toegankelijkheid verplicht in heel China. Ze zijn uitgevaardigd door het ministerie van woningbouw en stedelijke en landelijke ontwikkeling. .

Volgens vicedirecteur Wang Wei van de afdeling normen zijn de nationale specificaties overal van kracht voor nieuwe gebouwen en zal er streng opgetreden worden tegen overtredingen. De specificaties bevatten technologische voorwaarden voor het volledige bouwproces van gemakkelijk toegankelijke openbare gebouwen. Bij de oplevering komt er een apart luik ‘toegankelijkheid’. Er zal ook personeel moeten voorzien zijn voor het onderhoud van de specifieke installaties en een systeem van regelmatige veiligheidsinspecties.

Er zijn aparte bepalingen voor het ontwerp van doorgangen zonder hindernissen, zoals ingangen en uitgangen, liften, trappen, relingen en parkeerplaatsen voor voertuigen. Verder zijn er voorschriften voor het ontwerp van facilitaire diensten, zoals toiletten voor andersvaliden, openbare baden, wachtzalen en ruimten voor rolstoelen.

De normen hebben geput uit de beste internationale voorbeelden, zoals voor de hellingsgraad voor rolstoelen of de grootte van toiletzittingen zonder hindernissen.

De nieuwe eisen komen niet uit de lucht gevallen. China werkt al jaren aan het verbeteren van de toegankelijkheid van gebouwen. Ook de Chinese federatie van gehandicapten werkt er aktief aan. De voorbije drie jaar vormden de provinciale afdelingen 900 ervaringsdeskundigen op het gebied van toegankelijkheid. Ze lieten ook 227 websites en apps aanpassen voor betere toegang door ouderen en andersvaliden.

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *