Overgang naar groene koolstofarme energie versnelt

Tijdens de 3 eerste kwartalen installeerde China 93% meer duurzame energie installaties dan vorig jaar zodat de cumulatieve geïnstalleerde capaciteit van nieuwe energieopslagprojecten meer dan 17 miljoen kW bedroeg eind juni. Ook in de productie van installaties scoort China hoog.

Baihetan waterkrachtcentrale Foto Xinhua Disclaimer

De geïnstalleerde capaciteit voor hernieuwbare energie is in de eerste drie kwartalen van 2023 is jaar op jaar met 93 % gestegen tot 172 miljoen kW, goed voor 76 % van de totale nieuw toegevoegde installaties van het land, volgens de laatste gegevens van de National Energieadministratie (NEA). Vanaf het eerste semester overschreed de Chinese capaciteit aan hernieuwbare energie 1,3 miljard kW, waarbij de capaciteit van steenkoolenergie werd overtroffen.
China versnelt de bouw van nieuwe energie bases in de bovenloop van de Gele Rivier, de Hexi Corridor en andere regio’s en dit met de nadruk op zandgebieden, rotsachtige gebieden en woestijnen. De werken aan de eerste reeks wind- en fotovoltaïsche (PV) elektriciteitscentrales zijn er aangevat, de twee reeks werd gelanceerd en de derde lijst van projecten is klaar aldus NEA onderdirecteur Dong Wancheng.

Offshore windstation nabij Dalian Foto Xinhua Disclaimer

Uit gegevens blijkt dat de Chinese opwekking van wind- en zonne-energie in de eerste drie kwartalen van 2023 1.070 miljard kWh bereikte, een stijging van 22,3 % op jaarbasis. De geïnstalleerde waterkrachtcapaciteit van China staat ook wereldwijd op de eerste plaats en waterkracht is de op één na grootste energiebron van het land. In de eerste drie kwartalen werd in 7,88 miljoen kW extra waterkrachtcapaciteit geïnstalleerd.

.Vorig jaar brachten kerncentrales 417 miljard kWH stroom voort of 4,7% van de elektriciteitsvoorziening. In Zuid Hainan werd ‘s werelds eerste commerciële kleine modulaire reactor op land afgewerkt die jaarlijks stroom zal leveren aan 526.000 gezinnen. In Haiyang (Shandong) wordt koelwater van de kerncentrale gebruikt voor stadsverwarming. Een plan voor de ontwikkeling van waterstofenergie voorziet de productie van ongeveer 150.000 ton tegen 2025.

Apparatuur

Noor3 zonnecentrale in Marokko Foto Shandong Electric Power Construction Disclaimer

Tijdens het eerste semester is de productie van nieuwe energievoertuigen, gestegen met 35%, die van zonnecellen met 54% en van oplaadpalen met 53%, aldus gegevens van het Nationale Bureau voor de Statistiek. De afgelopen tien jaar heeft China meer dan twee derden van de mondiale windturbineapparatuur geleverd, waarbij windmolens naar 49 landen en regio’s zijn geëxporteerd. In het eerste semester was de nieuw geïnstalleerde windcapaciteit van het land goed voor ruim 40 % van het mondiale totaal. De Chinese export van PV-producten steeg tussen januari en juli met ongeveer 6 % tot $ 32 miljard, een nieuw hoogtepunt. China heeft de Belt and Road Initiative International Green Development Coalition gevormd met meer dan 150 partners uit meer dan 40 landen en het Belt and Road Energy Partnership met 32 landen.

China is ‘s werelds grootste verbruiker van schone energie en fabrikant van apparatuur geworden, met sectoren als waterkracht, windenergie, fotovoltaïsche (PV) faciliteiten en kerncentrales in aanbouw, allemaal op nummer 1. Ondervoorzitter Zhang Shaogang van de China Council for the Promotion of International Trade zei op de lopende China International Supply Chain Expo (CISCE) in Beijing dat China samenwerkt met meer dan 100 landen en regio’s op het gebied van groene energie. Volgens Zhang hebben in China gemaakte PV-modules en windturbines ruim 70 % van de wereldmarkt in handen waardoor het land een belangrijke factor is in het stabiliseren van de mondiale schone energie-industrie en toeleveringsketens.

Bron Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email