Parlementsvoorzitter: “Vervuiler moet meer betalen”

Voorzitter Zhang Dejiang van het Nationaal Volkscongres vindt dat zijn wetgevend orgaan de wetgeving moet aanscherpen zodat de vervuilers meer betalen voor de opruiming van de miljarden tonnen landbouw-, industrieel- en huishoudelijk afval in het land.

De Chinese parlementsvoorzitter Zhang Dejiang zei woensdag dat China jaarlijks vier miljard ton afval voortbrengt van vee en pluimvee evenals 200 miljoen ton huishoudelijk afval in kleine en middelgrote steden. Elk jaar brengt China ook 3,3 miljard ton nijverheidsafval voort waarbij mijnslakken waarvan er cumulatief al 65 miljard ton liggen over het gehele land. Volgens Zhang Dejiang zijn er vele zwakke punten in het afvalbeheer die dringend aan verbetering toe zijn. Vooral afval in landelijke gebieden is een probleem want de basisinfrastructuur voor leefmilieu schiet er ernstig tekort.
Hij preciseerde dat het 57% van de dorpen ontbreekt aan basisinfrastructuur terwijl 40% van het dierlijk afval niet op een passende wijze verwijderd of gebruikt wordt. Inspectieteams die eerder dit jaar uitgestuurd werden, vonden dat de lokale verantwoordelijken onvoldoende doen voor de uitvoering van de wetten op het vast afval. Dit moet dus beter. Van 2016 tot 2020 zou China 10.000 miljard moeten investeren in milieu infrastructuur. Verwacht wordt dat het 60 miljard yuan zal spenderen aan het verbeteren en het uitbreiden van het riolennet.

Vervuiler betaalt

Volgens Zhang dragen regering en de maatschappij een te grote last van de afvalbehandeling.

Nieuwe mechanismen zijn nodig waardoor vervuilers beter kunnen bijdragen aan passend gebruik of verwijdering van afval. Hij vindt ook het opzetten van publiek-private partnerschappen in afvalbehandeling een goed idee. Hongkong moet meer afval sorteren en het meer recycleren. Op het vasteland werden eerder dit jaar al nieuwe regels van kracht die recyclage bevorderen in sleutelnijverheden zoals elektronica, plastiek, textiel en huishoudapparaten. Het land verbood ook de invoer van buitenlands vast afval. China heeft het nog moeilijk met het tegengaan van het te recycleren afval door illegale buurtinitiatieven. Voldoende stimulans om afval te vervoeren naar industriële recyclagebedrijven ontbreekt nog, aldus net Ministerie van Milieu  in augustus.
Bron: Reuters

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *