Plan integratie Beijing en Tianjin in de regio is klaar

Sinds begin 2014 wordt aangedrongen op een betere integratie van de twee metropolen Beijing en Tianjin met de provincie Hebei. Beijing News meldt dat Beijing de richtlijnen ontvangen heeft en meteen lekten de eerste concrete voorstellen uit.

beijghebeiUit het bericht van Beijing News valt af te leiden dat de drie betrokken entiteiten allicht de nieuwe richtlijnen ontvangen hebben die ze nu aan het bestuderen zijn. Het was president Xi Jinping die begin vorig jaar aandrong op een betere integratie van het gebied Beijing-Tianjin-Hebei dat 216.000 km2 beslaat en waarin 100 miljoen personen wonen. De nationale richtlijnen werden al goedgekeurd door het Centraal Comité van de CPC maar details werden nog niet bekend.
De integratie van het verkeer, milieubescherming en de overheveling van industrie zijn de 3 sleutelgebieden van de integratie volgens experten. In december hebben de Chinese spoorwegen en de besturen van Beijing, Hebei en Tianjin al een treinmaatschappij opgezet die het transport in het gebied moet verbeteren. Recente media rapporten beweren dat de besturen van Beijing en Tianjin overwegen een tweede intercity spoorweg te bouwen die de hoofdstad verbindt met de speciale Binhai zone in Tianjin. De bestaande SST tussen Beijing en Tianjin startte in 2008, maar heeft geen stopplaats in Hebei terwijl de nieuwe spoorweglijn wel stopplaatsen in Hebei zal hebben. De topplaninstantie Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie zei in mei dat er een spoorweg komt die Beijing met Tangshan in Hebei verbindt en dat nog 2 andere routes gepland staan, namelijk een verbinding tussen Tianjin en Shijiazhuang en Chengde. Verwacht wordt dat meer projecten bekend zullen worden naarmate de richtlijnen bekend zijn. De totale investering in transportprojecten voor de komende 5 jaar zou volgens de Economic Observer 1500 miljard yuan bedragen.
Wat de overheveling van industrie betreft, heeft Beijing al groothandel en maakwerk naar Hebei getransfereerd. Volgens recente mediarapporten is het Ministerie van Industrie en IT een plan aan het opstellen voor verdere industriële transfer in de regio. Bedrijven in 8 sectoren waarbij maakwerk, logistiek en onderwijs zullen naar verluidt aangemoedigd worden om te verhuizen naar Tianjin en Hebei. De richtlijnen duiden als de 4 prioritaire centra van het gebied Baoding, Langfang, Beijing en Tianjin aan. Volgens Beijing News had het bestuur van Beijing ook discussies over een eigen lokale versie van het integratieplan. Om de verkeersdruk te verminderen zouden Beijings bestuurlijke organen vooral op onderwijs-, cultureel- en gezondheidsvlak geherhuisvest worden in het nieuw sub centrum te Tongzhou.
Bron: Global Times
Lees ook ons dossier over de Bohai-regio
Meer details in het boek Report on Development of Beijing, Tianjin, and Hebei Province (2013), Springer, 2015

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *