Plan voor energiebesparing in de nijverheid

Zes regeringsdepartementen hebben een actieplan bekend gemaakt waardoor de nijverheid tegen 2025 13,5 % meer energie moet besparen in vergelijking met 2020. Het plan bepaalt ook doeleinden  in de energiebesparing van motoren en transformatoren.

Inspectie petroleumveld in Tarim-bekken (Foto Xinhua) Disclaimer

Het plan van de 6 departementen wordt aangestuurd door het Ministerie van Industrie en IT. China moet tegen 2025 een alomvattende verbetering bereiken in de energiebesparing bij de grote nijverheidssectoren met vooral de data centra en een verhoging van het groen koolstofarm energieverbruik. Volgens het plan moet de energiebesparing in de sectoren ijzer en staal, petrochemie, non-ferro metalen en bouwmaterialen dan een internationaal niveau bereiken.

Tegen 2025 wil China het energieverbruik per bnp-eenheid van de grote industriële ondernemingen met 13,5 procent verminderen ten opzichte van het niveau van 2020. Uit eerdere gegevens bleek dat het energieverbruik per bnp-eenheid in 2021 met 5,6 % daalde ten opzichte van 2021 en dit na een daling van 16 % in de periode 2016-2020. Het ministerie geeft in verband met energie-efficiëntie het laag niveau van groene energiegebruiksstructuur toe evenals de zwakke schakels in technologische innovatie en apparatuur toepassing.

Het plan bevat een hele reeks doeleinden voor een breed scala aan nijverheden met als doel het aandeel nieuwe energiezuinige motoren tegen 2025 op meer dan 70 procent te brengen en dat van dito transformatoren op meer dan 80 procent. De efficiëntie van het stroomverbruik van nieuwe grote en supergrote datacenters zal minder dan 1,3 bedragen en het aandeel elektrische energie in industriegebieden zal volgens het plan 30 procent van het eindverbruik van energie uitmaken.

De stap kwam er omdat het stimuleren van industriële energie-efficiëntie als cruciaal wordt beschouwd om het doel van koolstofpieken en koolstofneutraliteit te bereiken. Volgens het Internationaal Energie Agentschap blijft de verbetering van de energiebesparing de belangrijkste en meest directe manier om een grootschalige CO²-uitstoot vermindering te bereiken tot ongeveer 37 procent. In China is het industriële energieverbruik goed voor ongeveer 65 % van het totale energieverbruik. China heeft aangekondigd dat het er naar streeft de uitstoot van kooldioxide tegen 2030 een maximum te laten bereiken en koolstofneutraliteit tegen 2060

Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *