Viering 25 jaar Hongkong weer bij China

President Xi Jinping leidt de festiviteiten naar aanleiding van de teruggave door Groot Brittannië 25 jaar geleden van Hongkong aan China. Xi heeft in de Speciaal Administratieve Regio ook de zesde regering ingezworen en benadrukte het belang van ‘één land, twee systemen’

Aankomst Xi met echtgenote in station Kowloon Foto RTHK screenshot

Xi Jinping kwam donderdag om 15u met zijn vrouw Peng Liyuan en een gevolg voor zijn tweedaags bezoek aan in het SST-spoorwegstation van West Kowloon . In een korte openingstoespraak zei Xi dat Hongkong sinds zijn vorig bezoek 5 jaar geleden herrezen was uit zijn as wat volgens hem bewees dat ‘één land, twee systemen’ een deugdelijk concept was. Hij ontmoette een groep van 160 politici en tycoons in het Exhibition and Convention Centre te Wan Chai. Daarna vertrok hij voor een inspectietocht van het Wetenschapspark in TaiPo. Hij kreeg er een uiteenzetting over de ontwikkeling en vooruitzichten van informatie en technologie gedurende de laatste jaren.

De president had een individueel onderhoud met Carrie Lam over wie hij vol lof was en zij bood hem nadien een banket aan. Na het avondmaal keerde hij met de trein terug naar Shenzhen. Bij het inzweren van de nieuwe regering John Lee vandaag herhaalde Xi dat ‘één land, twee systemen’ volledig moet worden uitgevoerd. Daarbij bezit China de algemene jurisdictie , maar de heeft Hongkong een hoge mate van autonomie. Hij benadrukte ook de noodzaak van patriotten in functie en handhaving van de vrije economie en het rechtssysteem van de stad. Xi schetste eveneens de verwachtingen voor de nieuwe regering waarbij hij vooral efficiëntie, nationale identiteit, integratie en het oplossen van problemen met het levensonderhoud benadrukte.

‘De bevolking van Hong Kong wil ‘een beter leven, een grotere flat, meer kansen voor het opstarten van een bedrijf, beter onderwijs voor kinderen en betere ouderenzorg en wat de mensen vragen, moeten we nastreven’, zei hij. Xi besteedde ook speciale aandacht aan jongeren en drong er bij de autoriteiten op aan hen te helpen bij het overwinnen van moeilijkheden op het gebied van onderwijs, werk, het starten van bedrijven en het kopen van huizen en ervoor te zorgen dat ze meer kansen kregen om te groeien.

.Historiek

President met uittredende Carrie Lam en nieuw regeringsleider John Lee Foto RTHK screenshot Disclaimer

Het was voor het eerst sinds het begin van de pandemie dat Xi een voet gezet heeft buiten het vasteland. De laatste keer dat hij Hongkong bezocht was 5 jaar geleden toen hij de toen nieuwe regering van Carrie Lam beëdigde. Hij waarschuwde toen tegen het overschrijden van de rode lijn namelijk het ondermijnen der Chinese soevereiniteit . Hongkong gebruiken om infiltratie- en sabotageactiviteiten tegen het vasteland uit te voeren, is immers een daad die de rode lijn overschrijdt en absoluut ontoelaatbaar is, stelde hij toen duidelijk. Het was precies wat er in 2019 gebeurde toen er massale protesten uitbraken tegen een uitleveringswet aan China.

Omdat de Legco na jaren filibusteren van de oppositie niet in staat bleek een Veiligheidswet te stemmen, trok de Chinese wetgever-het Nationaal Volkscongres– de zaak naar zich toe en nam de bewuste specificering van Artikel 14 van Hongkongs grondwet  aan in juni 2020. De wet bestraft vier specifieke misdaden, namelijk afscheiding, subversie, terrorisme en samenspanning met buitenlandse organisaties. Sommige politici die in hun kiescampagne standpunten voor afscheiding verkondigden werden van hun functie ontheven.

Vele westerse waarnemers waarbij de laatste koloniale gouverneur van Hongkong Patten proberen het idee ingang te doen vinden dat dit woordbreuk zou inhouden ten aanzien van de Chinese belofte om Hongkong een grote mate van autonomie te garanderen. Het is echter een misvatting om de Veiligheidswet als een niet respecteren van afspraken uit 1984 te interpreteren want Deng Xiaoping zei al in 1984 ‘Er moet worden geëist dat patriotten het belangrijkste orgaan van bestuurders vormen, namelijk de toekomstige regering van de speciale regio Hongkong.  

Zo beschouwd was de Veiligheidswet de ontbrekende schakel die de bedoeling van Deng in werkelijkheid vorm gaf. Xi zei dan ook vandaag bij het inzweren van de nieuwe regering ‘Geen enkele andere plaats of land in de wereld zou toestaan dat degenen die niet patriottisch zijn, of zelfs degenen die verraad plegen, het roer van hun regeringen overnemen. De pro onafhankelijke Hong Kong National Party was eerder in 2018 buiten de wet gesteld. Hongkongs grootste  anti-China alliantie het Civil Human Rights Front’ (CHRF) heeft zichzelf opgeheven. Veel organisatoren van tijdens de protestbeweging niet toegelaten betogingen kregen een gevangenisstraf en ook perstycoon Jimmy Lai kan jaren brommen voor dezelfde reden.

John Lee legt de eed af in het Convention and Exhibition Center Foto Xinhua Disclaimer

Cijfers

 Van 1997 tot 2021 is de waarde van de handel tussen de SAR en het vasteland 6,1 keer gestegen van $ 50,77 miljard tot $ 360,33 miljard Amerikaanse dollar, een gemiddelde jaarlijkse stijging van 8,5 procent, aldus het Chinese Ministerie van Handel. Eind 2021 had Hongkong al voor meer dan 1400 miljard in het vasteland geïnvesteerd.

Minister van Financiën Paul Chan telt vast dat sinds het aanvaarden van de Veiligheidswet dit de positie van Hongkong als financiële hub versterkt heeft. De beursgangen leverden vorig jaar 60 % meer op , het dagelijks verhandelde volume ligt 60% hoger dan voordien en de totale waarde van vermogens- en vermogensbeheeractiviteiten in Hongkong ligt 20% groter.

De Financial Times stelt vast dat de dominante positie van het de VS banken langzaam werd overgenomen door Chinese en nu is Citic Securities uit Shenzhen de grootste bancaire wetgever. Werknemers die Mandarijn spreken zijn sterk gegeerd. Terwijl de Mandarijn sprekende migranten in 1991 16% minder verdienden dan hun Kantonees (dialect Hongkong) sprekende collega’s, verdienen ze nu 36 % meer zo beweert het blad nog.  

Hongkong is 25 jaar deel van China Foto Global Times-Xinhua Disclamer

Op het toppunt van Hongkongs toerisme ontvang Hongkong 65 miljoen bezoekers per jaar waarvan er vier vijfden uit het vasteland kwamen. Met de protestbeweging in 2019 tuimelde het aantal vasteland toeristen sterk nadat de media incidenten toonden waarbij betogers vastelanders als doelwit kozen.  Volgens directeur Alexa Chow bij recruitment consultancy ACTS Consulting werken er voorts in de SAR 20 tot 30% minder vastelanders dan voor de pandemie. Buurstad Shenzhen heeft echter al een groter brp dan Hongkong, weliswaar met het dubbel aantal inwoners. Het brp per hoofd  van Hongkong blijft het hoogste in het land maar tot nu toe kon Hongkong zijn economie niet echt nieuwe paden opsturen. Veel hoop wordt gesteld op de kruisbestuiving in de ‘Greater Bay Area’ en dus de samenwerking met 9 steden in Guangdong en Macao.

Scmp, Peoples Daily, FT, hongkongfp.com

Disclaimer foto’s

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.