PMI-cijfers lichtjes omhoog

Terwijl het officiële PMI cijfer met 0,4 steeg tot 49,7, nam het Caixin/SP PMI cijfer voor het maakwerk toe tot 51. Om de economie te stimuleren heeft de Nationale Bank de voorwaarden voor een hypothecaire lening te krijgen versoepeld en wordt hierin gevolgd door de steden.

Werker aan motoren productielijn in Tangshan Foto China Daily Disclaimer

In China  worden twee purchasing managers’ index (PMI) gepubliceerd. Het officiële cijfer van het National Bureau of Statistics is gebaseerd op de bevindingen van 3200 aankoopmanagers uit geheel China. Het Caixin/S&P PMI cijfer steunt op 650 bedrijven voornamelijk van op uitvoer gerichte bedrijven uit de kustgebieden. Zoals bekend wijst een cijfer boven 50 op expansie, een cijfer onder 50 op een inkrimping van de economie.

Het officiële PMI cijfer voor augustus bedraagt 49,7 of 0,4 meer dan in juli. Van de 21 onderzochte sectoren verkeerden er 12 in expansie. Sectoren zoals de landbouw en nevenvoedselverwerking, voertuigen en andere hadden sterkere vooruitzichten, waarbij de indexcijfers ruimschoots 60 overtroffen De productie sub index stond op 51,9 , die voor de nieuwe bestellingen 50,2 en deze over de verwachtingen voor productie en bedrijfsactiviteiten op 55,6. .Ook de index van diensten/bouw haalde 51 in augustus.  Vooral de activiteiten in spoor -en luchttransport, catering, sport en ontspanning bleven boven 55.

Het maakwerk PMI van Caixin/S&P steeg van 49,2 in juli tot 51,0 in augustus. Vermits de nieuwe uitvoerbestellingen dalen wordt een sterkere binnenlandse vraag als de belangrijkste oorzaak van de groei aanzien.  Geplande bedrijfsuitbreidingen leidden tot de sterkste graad van banentoename sinds maart 2010.

Leningen

De Nationale Bank en de National Administration of Financial Regulation hebben de leningsvoorwaarden versoepeld waarbij het verlagen van de bestaande hypotheekrente voor kopers van een eerste huis en ook de aanbetalingsratio. . De gemiddelde rente op leningen bedraagt momenteel voor starters op de woningmarkt 4,5 % vergeleken met 5,03 % voor personen die meer dan één appartement hebben, Voortaan moeten de kopers van een eerste huis maar 20% van de prijs aanbetalen minimaal en kopers van een tweede huis 30%.  In navolging van de  nationale regelgeving hebben ook de steden Shenzhen, Guangzhou en Wuhan evenals de provincie Jiangsu hun voorwaarden tot het bekomen van een hypothecaire lening versoepeld.

Het ministerie van Financiën heeft samen met twee andere departementen het ondersteunende beleid verlengd tijdens geheel 2024 om individuele inkomstenbelastingverlagingen toe te kennen voor zij die hun huis verkopen en binnen een jaar een ander huis terugkopen.

De regering heeft van haar kant een richtlijn uitgevaardigd voor de planning en de bouw van betaalbare woningen. De verschillende maatregelen moeten de verkoop van vastgoed een duwtje in de rug geven want de verkoop van woonhuizen nam tijdens de eerste zeven maanden met 1,5% af tot 7.045 miljard yuan.

SCMP, Global Times, China Daily

Print Friendly, PDF & Email