PMI na 3 maanden weer in expansie

Voor het eerst sinds februari hijsen de PMI-cijfers zowel van het maakwerk en van de diensten zich boven de 50 grens tussen contractie en expansie. De PMI van het maakwerk komt op 50,2 te staan terwijl de diensten 54,7 halen.

Vrachtwagen assemblage van Anhui Jianghuai Automobile Group in Hefei, (Foto Xinhua) Disclaimer

Voor de eerste keer sinds februari groeien zowel het maakwerk als de diensten weer. De Purchasing Managers’ Index (PMI) steeg van 49,6 in mei tot 50,2 in juni. Het PMI in de diensten klom van 47,8 in mei tot 54,7 in juni, aldus de cijfers van het National Bureau of Statistics (NBS). Het officiële PMI cijfer voor de nijverheid  wordt bevestigd door het Caixin-PMI cijfer dat meer gebaseerd is op KMO’/MKBs en in juni uitkwam op 51,7 en of is 3,6% meer dan in mei. Dat de diensten sterk expanderen, kan te maken hebben met het terug open gaan van de horeca en cultuurdiensten na de lockdowns. Daarnaast zijn de fabrieken eveneens terug aan de slag.

NBS-gegevens wijzen ook op een sprong in nieuwe productieorders en logistiek. De subindex voor productie haalde in juni 52,8 punten, 3,1 punten hoger dan in mei en de subindex voor nieuwe orders stond op 50,4 punten, een stijging met 2,2 punten. Door het implementeren van van maatregelen om een vlotte levering van de logistiek te garanderen, zagen ondernemingen hun levertijd in juni aanzienlijk korter dan in mei, aangezien de leveranciers levertijdindex in juni 51,3 punten bedroeg, 7,2 punten hoger dan de maand voordien. Ook de bedrijfsverwachtingen verbeterden. De ondernemingsverwachtingsindex kwam in juni uit op 55,2 punten, een stijging van 1,3 punten terwijl het ondernemersvertrouwen bleef herstellen.

Verwachtingen

.Vermits de activiteiten in de dienstensector de neiging hebben sterk te herstellen na de epidemie en het stimuleringsbeleid gericht is op transport, toerisme en catering zal de dienstensector naar verwachting verder expanderen, zo verwacht Zhou Zhou Maohua, een macro-economisch analist bij Everbright Bank,

China kondigde overigens een versoepeling aan op de reiscode-app voor mensen die door COVID-getroffen regio’s willen verlaten en Shanghai hervatte ook de dinerdiensten. Nu de uitbraken in Peking en Shanghai bedwongen zijn, hebben meerdere Chinese steden, waaronder Sanya de strikte anti-epidemiebeperkingen voor aankomsten uit Peking en Shanghai versoepeld.

De regering heeft tot slot donderdag beslist 300 miljard yuan ($ 44,6 miljard) op te halen  via de uitgifte van financiële obligaties om kapitaal aan te vullen voor grote projecten en speciale schuldprojecten en om effectieve investeringen uit te breiden ter stimulering van werkgelegenheid en verbruik. De Belastingdienst schatte van zijn kant dat er in de eerste jaarhelft in totaal voor 2,86 biljoen yuan (427 miljard dollar) aan nieuwe belastingverlagingen werd doorgevoerd

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “PMI na 3 maanden weer in expansie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *