Populair pleindansen heeft regels nodig

Pleindansen is immens populair bij oudere Chinezen. Zo populair dat regels om het in goede banen te leiden noodzakelijk worden

pleindansenWie China bezoekt kan er niet naast kijken. Elke avond wordt de openbare ruimte in de Chinese steden veroverd door oudere- vooral vrouwelijke- pleindansers. Meestal wordt er in groep gedanst op typisch Chinese muziek al dan niet in  kleurige kledij en met attributen zoals waaiers. Maar ook paardansen op westerse muziek is populair.
De dansers veroorzaken echter soms ook overlast of komen in concurrentie voor plaats met sportbeoefenaars. Op het internet was er dit jaar in mei veel te doen over een ruzie tussen basketbalspelers en oudere dansers. De dansers wilden op het basketbal plein geen plaats ruimen voor de sportlui.
In 2015 heeft het ministerie van sport daarom een reglement gepubliceerd. Dat blijkt nu al niet meer te voldoen en er is een nieuwe versie. Het ministerie gaat ervan uit dat beweging heel belangrijk is voor personen op een zekere leeftijd, dat het pleindansen moet aangemoedigd worden en dat er meer plaats moet voor gemaakt worden.
De nieuwe regels streven er naar meer plaatsen ter beschikking te stellen. Sportbureaus op elk niveau moeten daar aan werken. Ze moeten ook de relaties tussen de dansers en de buurtbewoners vergemakkelijken, en zorgen dat de trainers die het pleindansen leiden meer professioneel te werk gaan.
Tegelijk leggen de nieuwe regels nieuwe beperkingen op. Zo moeten pleindansers wegblijven van begraafplaatsen, zeker van die waar oorlogshelden herdacht worden. Ze mogen geen geld vragen aan de toeschouwers. En ze mogen door hun oefeningen geen bijgeloof verspreiden – hier denkt het ministerie ongetwijfeld aan pogingen om sekten zoals Falun Gong te vermommen als groepen voor de beoefening van dans of tai chi.
Over de nieuwe regels is er veel commentaar. Guo Bin, onderzoeker bij het China Institute for Sports Value aan de universiteit van Beijing, vindt dat er vooral pleinen voor diverse sportdisciplines moeten komen. Per Chinees was einde 2014 minder dan anderhalve m² recreatieruimte beschikbaar. Dat is minder dan een tiende van de VS. Guo wil dat bij de toewijzing van ruimte voorrang gegeven wordt aan plaats voor pleindansers. Dat is immers zeer belangrijk voor het lichamelijke welzijn van ouderen, en helpt ook tegen eenzaamheid.
Einde 2015 telde China 222 miljoen 60-plussers. Populaire bezigheden van deze groep zijn pleindansen, mahjong spelen en karaoke zingen.
Bron: Sixthtone

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.