Premier Li reist door Centraal-Azië en Oost-Europa

Premier Li Keqiang heeft op de 15-de SCO-top in Bishkek voorstellen gedaan voor een meer ruime werking van de organisatie. Nadien had hij 0verleg met zijn Kazachse collega in Astana. Op dit moment bevindt Li zich in Riga waar hij de vijfde vergadering van de 16 premiers uit Centraal- en Oost-Europa en China bijwoont . Hij sluit zijn achtdaagse reis af in St-Petersburg met de 21-ste structurele vergadering tussen de Russische en Chinese premier.

lkq8doostDe reis van premier Li Keqiang startte woensdag met een tweedaags bezoek aan Kirgizië waar in de hoofdstad Bishkek de 15-de top van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) plaats vond. Oorspronkelijk was het hoofddoel van de organisatie vooral gericht op veiligheid, maar recentelijk is er ook meer oog voor economische samenwerking, vooral met betrekking tot het ‘Belt and Road Initiative’ (de nieuwe zijderoutes). Eerst kwam hij dus in Kirgizië aan. Hoewel de buitenlandse handel van Kirgizië daalt, steeg deze handel met China tijdens de eerste 8 maanden met 70 %. Zo bedraagt de handel met China al 30 % van de totale handel en China is ook de grootste bron van invoer. Van januari tot juni investeerde China $ 106 miljoen in het land waardoor het de tweede Kirgiese investeerder werd. China steunt het Kirgies voorstel om Chinese ondernemingen met overtollige capaciteit te verhuizen en Kirgizië heeft een lijst overhandigd met 40 projecten.

SCO-top

likqsco16

15-de SCO-top in Bishkek


Op de 15-de top van de SCO deed premier Li Keqiang een zestal voorstellen met betrekking tot de toekomstige koers van de organisatie. Qua veiligheid suggereerde Li een verdieping van de informatie-uitwisseling en samenwerking bij het afdwingen van de wet. Ten tweede vroeg hij een betere afstemming van het Chinese ‘Belt and Road Initiative’ (de nieuwe zijderoutes) en de Eurasian Economic Union (EEU) die Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizie en Rusland groepeert. Daarmee suggereerde de premier om de SCO-leden de samenwerking te verbeteren m.b.t. douane, inspectie en quarantaine, certificatie en accreditering. Li Keqiang verklaarde open te staan om van de SCO een vrijhandelszone te maken en wil daartoe met de anderen een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren. Dit in een poging om tot een hechter en meer efficiënt regionaal economisch netwerk te komen.
In dit kader verklaarde de Chinese premier zich ook bereid om met de andere landen te praten over het verhuizen van in China overtallige productiecapaciteit naar die landen. Bij de belangrijke projecten maken een elektriciteitscentrale in Oezbekistan, een olieraffinaderij in Kirgizië, een cementfabriek in Tadzjikistan en een Chinees Oezbeekse industriële zone vooruitgang. Wat samenwerking in innovatie betreft, streeft Li een betere samenwerking na qua dedouanering van e-commerce, een versterking van de logistiek en ook van milieutechnologie evenals groene economie. Li verklaarde zich ook bereid om overeenkomsten met de andere partijen te tekenen voor de oprichting van een SCO-universiteit. Na de vergadering tekenden de premiers een gezamenlijke verklaring om de samenwerking binnen de SCO te verdiepen. De leiders hebben een lijst van samenwerkingsprojecten tussen 2017 en 2021 geratificeerd. Op financieel vlak achten ze de oprichting van een SCO-bank wenselijk. De 16-de SCO top zal in Rusland worden gehouden.

Kazachstan

likqkaza

Li met Kazachse premier


In Astana hield Li met zijn Kazachse ambtsgenoot Bakytzhan Sagintayev de derde structurele vergadering tussen de eerste ministers van beide landen. Li beloofde het  ‘Belt and Road Initiative’ (de nieuwe zijderoutes) af te stemmen op de Kazachse nieuwe economische politiek van de ‘Bright Road’. Dit programma dat loopt van 2015 tot 2019 wil wat door  Kazachstan vervoerd wordt, verdubbelen tegen 2020. Ook hier werd gepraat over samenwerking m.b.t. productiecapaciteit (dus overproductie in China). Volgend jaar organiseert Kazachstan een jaar van het Chinees toerisme. De beide premiers bezochten na hun vergadering nog de opening van de Jinghuai autofabriek in de noordelijke stad Kostany.

Letland

likqletlmou

Premiers op achtergrond terwijl de ministers van Handel het MoU in het kader van de zijderoute tekenen


Sinds Letland in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie bezoekt voor de eerste keer een Chinese premier het land. In zijn gesprekken met de president en eerste minister benadrukte Li klaar te zijn om te participeren in grote infrastructuurwerken zoals de ‘Rail Baltica‘ en ook in het samenwerkingsprogramma tussen de havens van de 3 zeeën (de Adriatische, de Baltische en de Zwarte zee) dat hijzelf op hun vergadering in Suzhou voorstelde. De Letse premier Kucinskis zei dat Letland in het kader van het ‘Belt and Road Initiative’ (de nieuwe zijderoutes) een betrouwbare partner van China wil worden op het gebied van infrastructuur, transport, logistiek, olie raffinage, toerisme, onderwijs en landbouwproducten. Hij ziet Letland als een portaal voor de Chinese zakenwereld om de EU binnen te treden. Vrijdag werd een MoU getekend waardoor Letland de eerste Baltische staat werd die zich aansluit op het ‘Belt and Road Initiative’ (de nieuwe zijderoutes). Ook nog 5 andere overeenkomsten werden gesloten zoals over samenwerking m.b.t. KMO’s/MKB’s, transport en logistiek..

’16+1′

161top

Li doet de 16 zijn voorstellen uiteen


Omdat de thema’s van de vergadering met de premiers van de 16 Centraal- en Oost-Europese landen  ‘connectiviteit, innovatie, inclusiviteit en gemeenschappelijke ontwikkeling’ waren, deed Li Keqiang een viertal voorstellen. Wat de verbindingen betreft, ziet hij de 16 landen als transport hub op de Euraziatische verbinding. Ten tweede pleitte hij voor een betere samenwerking ter financiering van de diverse projecten.  Ten derde vond hij het dringend om de mogelijkheden qua groene landbouw, groene economie en schone energie te exploreren. Ten slotte bepleitte hij een nog intensievere dialoog tussen de volkeren. Op de ’16+1′- top formuleerde Li nog vijf voorstellen voor de toekomstige werking: de wederzijdse handel stimuleren, de inspanningen voor betere verbindingen versnellen, samenwerken qua productiecapaciteit, betreffende toerisme en ook m.b.t. innovatie in financiële samenwerking. Op de top werden 15 samenwerkingsovereenkomsten getekend en de Sino-CEEC Financial Holding Company Limited ingehuldigd. Deze holding zal bestuurd worden door ICBC, China Life en Fosun.

Bilateraal

In Riga sprak premier Li Keqiang ook afzonderlijk met de Albanese eerste minister Edi Rama, de Sloveense eerste minister Miro Cerar en de Macedonische Emil Dimitriev. In zijn gesprekken met Rama zei Li Chinese ondernemingen aan te moedigen in Albanië te investeren in waterbeheer, energie en de bouw van infrastructuur. In zijn gesprek met Cerar beklemtoonde Li synergieën op het vlak van burgerluchtvaart, sport en toerisme. Tijdens de vergadering met Dimitriev benadrukten beide premiers samenwerking qua aanleg van autosnel- en spoorwegen. Li had ook een gesprek met de Tjechische premier Bohuslav Sobotka en de Roemeense Dacian Ciolos. Een onderhoud met de Sloveense premier werd volgens de SCMP afgeblazen omdat de Sloveense president Koska een onderhoud had met de Dalai Lama.
De laatste etappe van Lis rondreis gaat naar St Petersburg waar Li Keqiang zijn ambtsgenoot Dimitry Medvedev zal ontmoeten voor de 21-ste structurele vergadering tussen de premiers van beide landen. Verwacht wordt dat overeenkomsten getekend worden op het vlak van energie, Supersnelle Treinen en de burgerluchtvaart.
Bronnen: China Daily, Xinhua
Lees ook achtergrond over ’16+1′ in commentaar

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *