President Macron drie dagen in China (upd)

Na 4 jaar bezoekt de Franse president Macron begeleid door een zakendelegatie gedurende 3 dagen China. Woensdag sprak hij voor en Franse gemeenschap in Beijing. Donderdag discussieerde hij vooral met president Xi Jinping, vooraleer ze met Commissievoorzitter von der Leyen aanzaten bij het diner. Vandaag gingen Xi en Macron naar- Guangdong waar de gesprekken meer over economie en handel handelden.

President Macron in Beijing Foto Global Times Disclaimer

Het is van voor de Covid pandemie in 2019 geleden dat de Franse president Macron China bezocht. China hoopt dat het bezoek terug de betrekkingen kan relanceren en dit als voorbeeld voor andere EU-landen. De Franse president wordt vergezeld door 53 top zakenlui en Frankrijk hoopt vooral op resultaten qua landbouw/voeding, vliegtuigbouw en energie.

Voor hij vertrok, telefoneerde Macron met zijn VS ambtsgenoot Biden die hij verzekerde China te willen betrekken om het einde van de oorlog in Oekraïne te bespoedigen en deel te nemen aan het opbouwen van duurzame vrede in de regio. Op voorstel van Macron heeft Commissievoorzitter von der Leyen hem tijdens het diner met Xi Jinping vergezeld in de discussie over Oekraïne.

Geen ontkoppeling

Na zijn aankomst zei Macron aan de Franse gemeenschap te Beijing dat ‘China een belangrijke rol zou kunnen spelen bij het vinden van een weg naar vrede in Oekraïne’. Hij verklaarde in zijn toespraak op de Franse ambassade ook dat ‘Europa zich economisch niet mag ontkoppelen van China en dat Frankrijk proactief zou toezeggen om een commerciële relatie met China te blijven onderhouden’.

Minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang ontmoette woensdag zijn Franse collega Catherine Colonna. Qin zei dat China groot belang hecht aan het bezoek van Macron zodat het alomvattende strategische partnerschap tussen China en Frankrijk naar een hoger niveau wordt getild. Colonna merkte op dat Frankrijk de betrekkingen tussen Frankrijk en China vanuit een strategisch- en langetermijnperspectief bekijkt en zich houdt aan onafhankelijke besluitvorming. De Franse zijde is het niet eens met ‘ontkoppeling’ en zet zich in voor dialoog en betrokkenheid, zei ze.

Oekraïne

Volgens Politico kon Macron Xi niet bewegen tot andere gedachten over Oekraïne. Xi stelde Frankrijk voor  te streven naar een politieke oplossing en Macron vroeg Xi zijn invloed aan te wenden om Rusland terug tot de onderhandelingstafel te brengen. Xi vond nog dat hun beide landen moeten samenwerken om de afgeleide effecten van de oorlog in de voedsel-, energie-, financiële en transportsector te verminderen. Ursula von der Leyen betoogde dat Rusland de troepen uit Oekraïne moet terugtrekken en vroeg Xi om de Oekraïnse president Zelensky te spreken/bellen. Xi antwoordde dit te zullen doen ‘wanneer de voorwaarden rijp zijn’. von der Leyen drong er bij Xi nog op aan Rusland noch direct noch indirect wapens te bezorgen. Toen ze meende ook over Taiwan te moeten waarschuwen, wees Xi haar even snel terecht zich niet te mengen in interne Chinese kwesties. Gelijk bestempelde de president westerse ideeën dat China qua Taiwan van mening zou veranderen als ‘wensdenken’.

Macron, Xi Jinping, von der Leyen Foto China Daily Disclaimer

Resultaten

Tijdens hun gemeenschappelijke persconferentie werd duidelijk dat Frankrijk het gastland wordt zowel van de China International Fair for Trade in Services (CIFTIS) in 2024 en als van de zevende China International Import Expo (CIIE). Er komt ook een mechanisme voor snelle coördinatie om een hele keten uit te bouwen van ‘Franse boer tot Chinese eettafel’. De Chinese varkenssector wordt open gebroken voor Franse varkensboeren.

Bij de andere resultaten mag Airbus zijn productielijn in Tianjin verdubbelen en nog eens 160 vliegtuigen leveren meestal A320neo modellen. Vrijdag kwamen daar nog 50 bestellingen voor Airbus helicopters bij. Alstom mag een elektrisch tractiesysteem leveren voor de metro in Chengdu en CMA CGM gaat onder meer met de Shanghai haven werken aan biobrandstoffen. EDF sloot akkoorden over kern- en windenergie. Ook SUEZ voorzitter en CEO Sabrina Soussan was tevreden met lokale partners milieu samenwerkingsakkoorden te hebben afgesloten op lange termijn. SUEZ dat in China al 400 waterzuiveringsstations heeft gebouwd, tekende een ontziltingsproject van zeewater te Yantai. In totaal werden 18 akkoorden ondertekend.

Guangdong

Vandaag vrijdag reisden Xi en Macron naar de provincie Guangdong, een exportmacht en een van de welvarende regio’s. Frankrijk was vorig jaar de derde EU-handelspartner na Duitsland en Nederland. Guangdong staat in voor één vijfde van de totale handel met Frankrijk. Ook het feit dat Xi Jinpings vader Xi Zhongxun gouverneur was tijdens de jaren 80 zou een rol gespeeld hebben in de keuze. Macron werd door de studenten van de Sun Yat-sen University ontvangen als een rockster. ‘s Avonds dineerde hij met Xi Jinping en had nog gesprekken met 2 Chinese investeerders waarmee contracten worden getekend: Tang Jiexiong, voorzitter van de Wencan-groep, een gigant in de productie van auto-onderdelen, en vervolgens Jiang Long, algemeen directeur van XTC New Energy Materials, dat kathodematerialen levert voor lithium-ionbatterijen . In een gezamenlijke slotverklaring beloven beide presidenten om vrede in Oekraïne te bevorderen en dialogen op hoog niveau te versterken, Macron stemde er ook mee in om 5G-licenties voor Chinese bedrijven op een ‘eerlijke manier’ af te handelen op basis van de nationale veiligheid. Xi Jinping heeft Macrons uitnodiging aanvaard om volgend jaar Frankrijk te bezoeken.

Sectoren

Xi Jinping en Macron Foto Peoples Daily/Xinhua Disclaimer

Macron werd vergezeld door 53 topzakenlui waarbij  CEOs van Alstom, Airbus, EDF, LVMH, BNP Paribas, Michelin, Decathlon, L’Oréal, Pernod Ricard… Verwacht wordt dat de samenwerking opgevoerd wordt in luchtvaart, kern- en nieuwe energie en landbouw/voeding. Voor Macrons bezoek had directeur Zheng Shanjie van de de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie dinsdag al een gesprek met de Airbus CEO Guillaume Faury. Momenteel vliegen in China 2.127 Airbus toestellen, goed voor 54% van de markt. Volgens de Franse Kamer van Koophandel en Nijverheid in China investeren momenteel 2100 Franse bedrijven in het land.  Uit gegevens van het Chinese ministerie van Handel blijkt dat Chinese investeringen in Frankrijk ($ 5,11 miljard) in de eerste drie kwartalen van 2022 maar een kwart bedroeg van de Franse investeringen in China ($20,08 miljard).

Naast de luchtvaart blijft samenwerking in het vreedzaam gebruik van kernenergie een belangrijk onderdeel van de strategische samenwerking tussen beide landen. Gedurende de 40 jarige samenwerking qua kernenergie werkten de twee samen aan de kerncentrales van Daya Bay, Ling’ao en Taishan. Het Franse bedrijf Sanofi heeft dinsdag een samenwerkingsovereenkomst getekend met het district Pingshan in Shenzhen. De twee partijen zullen doorgaan met het versnellen van de markttoegang voor innovatieve vaccins en het bevorderen van de innovatieve ontwikkeling in de biofarmaceutische industrie in de Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area Experten menen dat er nog heel wat samenwerkingsruimte is op het vlak van nieuwe energie en elektrische voertuigen. BYD heeft al zijn verkoopnet in Frankrijk uitgebreid.

Het bezoek van Macron zou nog gevolgd worden door het hoofd van de EU BuZa politiek Josep Borrell en door de Duitse BuZa minister Annalena Baerbock.  

Bronnen: Global Times, SCMP, FT, Politico, francetvinfo., france24.com

Print Friendly, PDF & Email