Regering bevestigt controle op ‘irrationele’ buitenlandse investeringen

De regering heeft via een reglement de praktijken officieel gemaakt die moeten leiden tot een betere controle op ‘irrationele’ investeringsstromen naar het buitenland. Vooral de sectoren vastgoed, ontspanning en sport worden geviseerd. De staatsondernemingen zullen evenmin aan de controle ontsnappen.

Grafiek ‘The Economist’


De regering bevestigde vrijdag dat ze een ontwerp van reglement door de Nationale Bank, de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie  en de ministeries van financiën en handel heeft bekrachtigd. Het reglement wil kapitaalvlucht beteugelen die zich voordoet in de vorm van wilde investeringen in het buitenland. Vooral in sectoren als vastgoed, ontspanning en sportclubs maken ze opgang. De regering voegt er wel onmiddellijk aan toe dat ze ‘competente’ bedrijven wil aanmoedigen investeringen te doen in het ‘Belt & Road Initiative’ dus in de landen van de nieuwe zijderoutes. Specialisten zien het nieuw reglement een bevestiging van wat de Nationale Bank en de financiële regelgevers al enkele maanden beogen.

Ontstaan

Het was de gouverneur van de Nationale Bank die in maart het optreden tegen wilde buitenlandse overnames verdedigde. De financiële toezichthouders vreesden bovendien dat bepaalde bedrijven met opzet te veel betaalden voor hun trofeeën. Dit zou een poging zijn om geld China uit te krijgen, met andere woorden kapitaalvlucht. De commentaren van de officiële financiële sector kregen de steun van premier Li Keqiang. Hij vroeg verder een striktere toepassing van regels voor transfers van kapitaal door individuen. Li ontkent echter dat deze maatregel een stap terug zou betekenen in het liberaliseringsproces van de munt.

Vermindering

Volgens Chinese cijfers zouden de Chinese investeringen in het buitenland tijdens de eerste 7 maanden van het jaar zowat gehalveerd zijn van 103 miljard vorig jaar tot 57 miljard dollar dit jaar. De Amerikaanse Rhodium Group zag een meer bescheiden daling tijdens het eerste semester, namelijk 20%. Rhodium stelt dit jaar ook vast dat de staatsondernemingen actiever zijn dan vorig jaar toen de privésector dominant was. Uit een Grisons Peak studie blijkt dat Chinese groepen dit jaar in totaal voor 20 miljard dollar investeringen plannen in buitenlandse havens  (o.a. vier in Maleisië), maar wel overwegend langs de maritieme zijderoute. Het zijn meestal staatsondernemingen die daar investeren. Ook zij zullen beter gecontroleerd worden want ze zitten met een te hoge schuldenberg.
Bron: Financial Times, mingtiandi (Volledige tekst)

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “Regering bevestigt controle op ‘irrationele’ buitenlandse investeringen

  1. Dirk Kuiper
    9 april 2018 at 21:44

    De Richtlijn Buitenlandse Investeringen is mede bekrachtigd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken ((外交部; Wàijiāo Bù), en niet door het Ministerie van Financiën (财政部; Cáizhèng Bù). Zie het document:
    https://www.mingtiandi.com/real-estate/china-real-estate-research-policy/china-state-council-circular-on-overseas-investment-full-text/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar