Reizen naar Hong Kong – proeftuin voor heel China?

Het leek even of 2022 het eerste jaar sinds decennia zou worden waarin we niet minstens één keer naar China zouden reizen. Gelukkig heeft Hong Kong onlangs de inreisvoorwaarden sterk verminderd; een goede reden nog snel voor het eind van het jaar die regio weer eens aan te doen en met een aantal vrienden aldaar bij te praten. Tijdens ons verblijf zal ik de lezers van CS een af en toe verslag doen van onze bevindingen. Dit artikel focust op de heenreis en inreisprocedure.

Nadat de passagiers voor Bangkok uitgestapt waren was het toestel vrijwel leeg; foto auteur

Lange heenreis

De vlucht Amsterdam – Hong Kong duurde langer dan voorheen. De oorlog in de Oekraïne verstoort ook veel intercontinentale vluchten naar Azië. De vlucht gaat nu eerst naar Bangkok en vandaar door naar Hong Kong. Bij vertrek was het vliegtuig bomvol. De interesse in Azië is duidelijk enorm. In Bangkok aangekomen gingen de meesten van boord.  De passagiers voor Hong Kong moesten in het vliegtuig blijven; vermoedelijk een eis van Hong Kong om besmetting in Bangkok te voorkomen. Toen wij het bericht kregen dat we ons voor het vertrek naar Hong Kong voor moesten bereiden bleek dat er vrijwel geen passagiers meer bijgekomen waren. Hong Kong is duidelijk nog geen bestemming voor massatoerisme.

Snelle inreis

Wij hadden ons al op een complexe inreisprocedure voorbereid. In 2021 zijn we drie maanden in China geweest, waarvan de eerste drie weken in quarantaine in een hotelkamer. De procedure tussen uitstappen en het betreden van de hotelkamer in Xiamen was ingewikkeld en lang. Hoe anders dit keer in Hong Kong. Voor vertrek hadden we online een gezondheidsverklaring in moeten vullen. Die was bijzonder gedetailleerd, maar dat bleek wel de belangrijkste handeling voor het binnentreden van Hong Kong te zijn. Na invulling kregen we een electronische code die nodig was om de vlucht te kunnen maken en ook bij binnenkomst in Hong Kong getoond moest worden. Daarna was er een zeer vlug afgenomen PCR test en konden we de bagage ophalen en op weg gaan naar ons hotel. De uitslag kwam later per SMS.

Drie dagen afzien

Na aankomst mag je als nieuwkomer gewoon de stad in, gebruik maken van het openbaar vervoer, winkelen, etc.; alles waarbij je je mondkapje niet afzet. Dat mondkapje draagt iedereen hier constant, behalve zittend in de horeca. Die horeca, inclusief de bar of restaurant in je hotel, zijn de eerste drie dagen taboe. Het onbijt wordt om 8:00 uur voor de deur gezet en verder kun je bij diverse restaurants eten afhalen en op je hotelkamer nuttigen. Ook wij hebben vandaag op de terugweg naar het hotel een paar gerechten gekocht. Het eten op de kamer is wat primitief (zie foto), maar het smaakte heerlijk. Terwijl ik dit schrijf, kijken we terug op een goed bestede dag. Op de derde dag moeten we een PCR test laten doen en als die negatief is, kunnen we ook eten en drinken waar wel willen.

Hong Kong als proeftuin

Hoewel onze media volstaan met verhalen over hoe het versoepelen van de coronamaatregelen in China ook weer nieuwe problemen voortbrengt, verloopt de procedure in Hong Kong een stuk efficiënter. De procedure voelt bovendien heel natuurlijk aan, zonder een stap die je als onnodig ervaart. Het aantal nieuwe besmettingen is nog best hoog. Gisteravond meldde de lokale TV ruim 14.000. Die mededeling werd echter vrij emotieloos gedaan, als een gegeven dat geen reden tot paniek hoeft te zijn. Het is in China gebruikelijk dat nieuwe wetgeving eerst in een regio getest en pas bij succes landelijk ingevoerd wordt. Wellicht is Hong Kong op dit gebied een proeftuin voor heel China. De lokale TV laat zien dat er nog steeds veel grensverkeer tussen Hong Kong en Shenzhen is, waarbij gezondheidsambtenaren aan beide zijden zich veel moeite getroosten de stromen reizigers met al hun bagage in de context van de snel evoluerende wetgeving in goede banen te leiden. Ook daar gaat het er heel gemoedelijk toe. Dat geeft hoop. Vanavond kunnen we weer van Chinese TV genieten.

Bron: eigen ervaring.

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Reizen naar Hong Kong – proeftuin voor heel China?

  1. Goed nieuws: vanaf morgen, 14 december, zal de horeca, inclusief de bar of restaurant in je hotel, niet langer “taboe” zijn de eerste drie dagen in Hongkong.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *