Seniorendag gevierd in China

Vandaag 16 oktober wordt in China de dag voor de senioren gevierd. Ongeveer 167 miljoen personen zijn ouder dan 60 en dit betekent 12,5 % van de bevolking. De traditionele familiezorg voor de ouderen geraakt in moeilijkheden en China bouwt een verzorgingsnet voor ouderen uit, ook met hulp uit de privésector.
elderlyOp 16 oktober viel het dubbel negen-festival (negende dag, negende maand) en op deze dag worden sedert 1989 de senioren gevierd. Vroeger was het de gewoonte een berg te beklimmen, chrysantenwijn te drinken en rijstwafels te eten, maar sedert 1989  maken regeringseenheden, organisaties en straatcomitées herfstuitstapjes voor hun senioren. China telt op de 1,3 miljard bevolking 167 miljoen personen ouder dan 60.  Sociologisch wordt een bevolking ‘verouderend’ genoemd wanneer 10 % boven de 60 jaar is. In China groeit dit aantal jaarlijks met 10 miljoen aan. Elf miljoen senioren zijn gehandicapt.
Traditioneel werd de ouderenzorg uitgeoefend door het gezin, waarbij drie generaties samenleefden. Hoewel dit nog het geval is, wordt de toestand moeilijker met het jachtige leven en de gevolgen van de éénkindpolitiek. Het wordt noodzakelijk een zorgnet voor de senioren uit te bouwen. Een initiatief met medewerking van het privéinitiatief heet ‘Aiwan’, en dateert uit 2008: 10 miljard yuan wordt geïnvesteerd in de voornaamste regio’s met verouderingsproblemen. Op 5 tot 8 jaar worden 20 centra om te leven, voor ontspanning en cultuur- en welzijnsactiviteiten gebouwd. In de toekomst zal de seniorenzorg zowel gedragen worden door familie als de samenleving. Professionele hulpverleners zijn er echter te weinig. Er zijn reeds 4 miljoen bejaardenhelp(st)ers nodig voor de 11 miljoen gehandicapte senioren. Momenteel zijn er minder dan 200.000 hulpverleners in de 40.000 seniorenhuizen, waarvan slechts 20.000 met een diploma. Interessant is dan weer het experiment in het district Hongkou in Shanghai, waarbij dementerende bejaarden een armband krijgen die verbonden is met een gps-systeem. Als de bejaarde zijn perimeter verlaat, krijgt zijn verantwoordelijke een sms opgestuurd door  het gps-systeem.
Zie CNTV ; ook speciale CNTV-website; verdere info onder tag senioren

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *