Shanghai: 850 miljard ¥ voor 100 maakwerkprojecten

Shanghai zal tijdens het 14e vijfjarenplan 850 miljard yuan (ruim 111 miljard euro) investeren in 100 industriële projecten op hoog niveau.

Sany werker te Lingang

Shanghai heeft een plan ontwikkeld om de hightech te ontwikkelen tijdens het veertiende vijfjarenplan.

Kapitaalinjectie

Vooral de ‘pioniersectoren’ van geïntegreerde schakelingen, bio-geneeskunde en AI zouden hun omzet tegen 2025 moeten verdubbelen. Tegen dan moeten er ook zes industriële clusters samengesteld worden. Honderd industriële projecten van hoog niveau krijgen hiervoor een injectie van 850 miljard yuan (ruim 111 miljard euro). Het gaat om ondernemingen in de sector van de geïntegreerde schakelingen (ICs), de bio geneeskunde en de artificiële intelligentie. De jaaromzet van de IC-sector van Shanghai steeg vorig jaar met 21% tot 207 miljard yuan. De biomedische industrie overtrof 600 miljard in 2020, terwijl Artificiële Intelligentie 220 miljard yuan haalde.

Grenzen verleggen

Het plan wil dat tegen 2025 zes sleutelsectoren ontstaan in IT, biowetenschappen, hoogwaardige uitrusting, nieuwe materialen en high end verbruiksgoederen. Meer specifiek wordt verwacht dat de waarde van nieuwe displayapparaten (schermen) 70 miljard bereikt en die van slimme sensoren 80 miljard. De omzet van IT en software zou tegen 2025 maar liefst 1500 miljard yuan halen. Terwijl in Shanghai vorig jaar 238.000 voertuigen ‘op nieuwe energie’ van de band rolden, zou de jaarproductie tegen 2025 meer dan 1,2 miljoen moeten zijn, met een waarde van 350 miljard. Terwijl de voorbije jaren de fabrieken in Shanghai eerder de leidende bedrijven op de wereldmarkt volgden, wil viceburgemeester Wu Qing dat ze in de toekomst ook het voortouw gaan nemen.  Er zal eveneens vooruitgang worden gemaakt in grensverleggende sectoren zoals nieuwe generatie telecom, op de hersenwerking geïnspireerde intelligentie en diepzee-exploratie.

Laat 5000 bedrijven bloeien

De kennisintensieve diensten in functie van de productie moeten tegen 2025 ten minste twee derden van de stedelijke toegevoegde waarde in de dienstensector uitmaken. Daarbij moeten algemene aanneming, onderzoek en ontwikkeling, designdiensten en industriële e-commerce aanzienlijke vooruitgang boeken. Het plan roept tevens op om de komende jaren 5000 industriële leidinggevende bedrijven te vormen. Van de speciale zone Lingang, een afdeling van de China (Shanghai) Pilot Free Trade Zone zal een nieuwe strategische stimulans uitgaan want dat gebied zou in 2025 goed moeten zijn voor minstens één derde van de groei in het maakwerk in Shanghai. Verwacht wordt dat financiële instellingen dus meer gaan deelnemen aan industriële investeringsfondsen.

China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *