iTrends: Voor gezondheidscontrole apparaten een grote markt na lockdown

Na het opheffen van de lockdown te Shanghai wordt verwacht dat de lokale markt voor apparaten ter controle van de gezondheid 50 miljard yuan zal bedragen. Hangzhou gaat zijn e-commerce steunen en Huawei krijgt er 5 ‘legioenen’ bij. Handelaars hoeven voortaan voor Douyin te betalen en Tencent herschikt zijn nieuwsdienst. Dit jaar wordt verwacht dat minder smartphones de wereld worden ingestuurd en in de VS wil een wetsontwerp de Chinese digitale munt bannen.

Opheffen lockdown te Shanghai niet zonder controles op Covid Disclaimer

De lockdown te Shanghai is opgeheven maar bewoners die naar openbare gebouwen gaan of het openbaar vervoer gebruiken, moeten een negatief resultaat voorleggen van een nucleïnezuurtest die hoogstens 3 dagen oud is. Everbright Securities verwacht dat de komende weken op openbare plaatsen twee miljoen digitale controlemachines zullen ontplooid worden en dit is een markt van 50 miljard. Als dit een succes blijkt in de strijd tegen Omicron zou dit natiewijd kunnen verspreid. De apparaten kosten tussen 2000 en  10.000 yuan per stuk. Sensetime heeft maar twee weken nodig gehad om een toestel te maken met 6 functies:  maskerdetectie, temperatuurscreening, verificatie van gezondheidscode, opvragen van vaccinatiegegevens en nucleïnezuurrapport evenals identiteitsverificatie.

Hangzhou steunt e-commerce

De stad Hangzhou heeft een speciaal fonds met 5 miljard yuan om de ontwikkeling van e-commerce te stimuleren. Het plan dat bestaat uit 22 punten, gaat volgende maand in en loopt tot 2025. Nieuwe e-commercebedrijven die zich in Hangzhou registreren, komen in aanmerking voor subsidies tot 5 miljoen yuan, terwijl e-commerceplatforms met een jaaromzet van meer dan 10 miljard yuan recht hebben op een éénmaal maximaal 1 miljoen yuan. . Bedrijven met een jaaromzet van meer dan 20 miljoen yuan en een gemiddelde jaarlijkse groei van meer dan 20 procent in de afgelopen drie jaar, hebben ook recht op éénmaal niet meer dan 1 miljoen yuan. Ook voor gekwalificeerde opleiding en leveringsbedrijven zijn er tegemoetkomingen. Shenzhen en Shanghai denken eveneens aan dergelijke steunmaatregelen 

Huawei: nog 5 bijkomende legioenen

Huawei dat de voorbije maanden al een reeks ‘legioenen’ vormde die zich specialiseren in het digitaliseren van sectoren heeft er nu nog 5 nieuwe bij: het gaat om digitale financiën, energie, machine visie, digitalisering van het maakwerk en openbare diensten. In totaal telt Huawei nu 20 legioenen die werken aan nieuwe zakenmodellen.

Handelaars betalen voor Douyin

Eigenaar Bytedance van Douyin is van plan offline handelaars en de horeca vergoedingen aan te rekenen voor het gebruik van Douyin om hun zaak te promoten. De nieuwe regel die woensdag ingaat, is van toepassing op alle verkopers die zogenaamde groepsaankoop deals aanbieden of kortingen die van toepassing zijn op bulkaankopen van één artikel door meerdere klanten. De commissie varieert van 2 tot 8%. Douyin telt dagelijks 600 miljoen actieve gebruikers. Na 1 juni kunnen nieuwe verkopers die hun locatie bekend maken, genieten van een vermindering gedurende de eerste 60 dagen. 

Tencent herschikt nieuwsdienst

Tencent heeft de werking van zijn nieuwsdiensten herschikt. Video expert He Yijin werd de nieuwe directeur ter vervanging van muziek manager Wang Shimu. Minstens 4 redactieleden volgen in het spoor van Wang die Huanhe gaat leiden, een groep voor NFT(non-fungible token)-handel. Naar verluidt heeft de opkomst van nieuwsaggregator Jinri Toutiao de behoefte aan redactionele bemanningen verminderd.

Minder smartphone verkoop verwacht

Het wereldwijd versturen van smartphones zou volgens Counterpoint Research dalen van 1,39 miljard vorig jaar tot 1,36 miljard dit jaar. Vorig jaar was er nog een groei met 4%. De weerslag van Omicron en onzekerheid door de oorlog in Oekraïne zijn belangrijke oorzaken. Tijdens het tweede semester wordt evenwel een heropleving verwacht onder meer door stimuleringsmaatregelen van de overheid.

AliCloud mikt op Zuidoost-Azië

Volgens Synergy Research leidt Amazon wereldwijd (zonder China) de cloudmarkt met 33%, gevolgd door Microsoft met 22% en Google met 10%. In de regio Azië-Pacific heeft Alibaba 25% marktaandeel en 9,55% wereldwijd. Voor de eerste keer werd de cloudafdeling van Alibaba winstgevend. Vermits IDC Cloud beweert dat in de regio de cloud het meest vooruit gaat zal Zuidoost-Azië een focus van Alibaba blijven. Vorige zomer werd bijvoorbeeld het project Project AsiaForward gelanceerd met $1 miljard in kas voor 100.000 ontwikkelaars en starters.

VS-wetsontwerp tegen digiyuan

Enkele VS-senatoren waarbij de onvermijdelijke Marco Rubio hebben op 26 mei een wetsvoorstel ingediend om online VS platformen te verbieden met de digiyuan om te gaan. De Chinese digitale munt wordt door de indieners beschouwd als een middel om de VS-economie te infiltreren en om toegang te krijgen tot gezondheidsinformatie van VS-burgers. Als het ontwerp wet zou worden, mogen Google Play Store en Apple Store de app voor de digiyuan niet meer aanbieden

Bronnen: SCMP, Week in China

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *