Staalbaas komt om bij rellen rond overname

tonghuaEen vertegenwoordiger van China’s grootste privéstaalgroep Jianlong is omgekomen bij rellen, die uitbraken toen bekend werd dat de privégroep een meerderheidsaandeel wou verwerven van  Tonghua, een staatsstaalgroep. Arbeiders blokkeerden de weg voor hulpdiensten nadat de man, waarvan verteld werd dat hij algemeen manager zou worden, was aangevallen

De totaal van de activa van de privégroep Jianlong, gesticht door Zhang Zhixiang, bedraagt dit jaar, na het opkopen van 17 afdelingen in staal en scheepsbouw, 31 miljard yuan. Jianlong investeerde eerst in 2005 in staatsgroep Tonghua, maar trok zich begin dit jaar terug omdat deze niet uit de rode cijfers geraakte. De laatste maanden werden terug zwarte cijfers geschreven omdat de staalprijs steeg. In juni maakte Jianlong een winst van 42 miljoen yuan. Chen Guojun  was Jianlongs vertegenwoordiger tijdens de vorige periode en verteld werd dat hij in de toekomst na overname algemeen manager zou worden. De werknemers waren kwaad dat Chen vorig jaar 3 miljoen yuan verdiende, terwijl sommige gepensioneerden maar 200 yuan per maand krijgen. Chen werd aangevallen en ernstig gekwetst nadat hij gedreigd had het merendeel van de personeelsleden op drie dagen tijd te zullen ontslaan. De duizenden protesterenden lieten niet toe dat de ziekenwagens of politie toegang kregen tot de plaats van het gebeuren. Het aantal van de protesterenden varieerde afhankelijk van de bron van 3000 tot 10.000. Tonghua heeft nog 20.000 werknemers na massale afdankingen in 2005. De lokale televisie meldde dat de overname definitief werd opgeschort. Toen de arbeiders dit hoorden, verspreidde de menigte zich . De politie stelt een onderzoek in naar de omstandigheden van het overlijden van Chen.
Bron: SCMP, steelguru.com

Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “Staalbaas komt om bij rellen rond overname

  1. De man is dus doodgeklopt. Dat is iets anders dan “omgekomen” … al is het resultaat hetzelfe

  2. ook al had deze man de volkswoede uitgelokt, dan nog was het een misdaad om hem zo te slaan dat hij in levensgevaar kwam en dan de ambulances tegen te houden (als dat verhaal klopt). Zelfs in oorlogstijd mag je gewonden geen hulp ontzeggen. Goed dus, dat de politie de zaak grondig uitzoekt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *