China blijft spaarlampen promoten

Na het aflopen van een eerste fase wordt de samenwerking met een UNO-Fonds voor het promoten van spaarlampen en het uit de handel nemen van gloeilampen nog vier jaar voortgezet.
Zoals de vorige fase betreft het een samenwerking tussen de ‘Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie’ (NOHC) en het ‘United Nations Development Program’. Het project ‘Groene lampen’ krijgt opnieuw zo’n 14 miljoen $ ter promotie van spaarlampen. Wanneer het project in 2012 afgelopen zal zijn, wordt verwacht dat China op 10 jaar tijd 160 miljard tot 210 miljard kwh zal gespaard hebben en daardoor ook de uitstoot van 175 miljoen tot 237 miljoen ton CO² heeft vermeden. Bij het tekenen van de overeenkomst noemde Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de UNO, China een “verantwoordelijke en vooruitziende” speler. Vorig jaar stimuleerde China het gebruik van 62 miljoen spaarlampen; dit jaar is het doel 120 miljoen, aldus de NOHC. China’s productie van gloeilampen viel in 2008 met 23 % terug tot 3,4 miljard, terwijl de productie met spaarlampen in vergelijking met 2007 steeg met 14 % tot 4,8 miljard.

Verkoop tegen prikje in Peking

Verkoop tegen prikje in Peking

 
In de hoofdstad worden de komende 2 maanden 10 miljoen betoelaagde lampen uitgedeeld, wat ook het dubbele is van vorig jaar. De bewoners kunnen met hun ID-kaart een spaarlamp kopen voor één yuan, een tiende van de kost. Elk huisgezin kan er maximaal 5 krijgen.
Zie ook CCTV-video over de promotie te Shanghai

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *