Sterk verbruik en herneming in de horeca verwacht met nieuwjaar

De horeca is met nieuwjaar aan een sterke inhaalbeweging bezig en het verbruik floreert. De overheden doen er alles aan om de voorraden op peil te houden zodat de prijzen stabiel blijven.

Op groothandelsmarkt in Chengdu, Foto Xinhua Disclaimer

De nieuwjaar drukte is terug voelbaar in winkels, restaurants en hotels. Nadat meerdere regio’s over hun infectiepiek heen zijn, wordt tijdens de nieuwjaar periode een sterke heropleving van het verbruik verwacht.

Het Ministerie van Handel stelde tijdens de eerste 10 dagen van januari vast dat de verkoop van voedsel, drank en kledij met meer dan 20% toenam. . Woordvoeder Xu Xingfeng zag de reservaties in restaurants bijna bijna verdubbelen.  De bezettingsgraad bij gastgezinnen in Shanghai en Yunnan overschrijdt 80%. Ook bij Hunan Xiangjun Catering zit het restaurant terug op 80% capaciteit van 2022 en op de markt voor Russische goederen te Suifenghe wordt na uitverkoop gewacht op de volgende lading die door de douane geraakt.  Zowel online als offline aankopen verhoogden.

Het lentefestival is ook een drukke periode in het transport. Volgens het ministerie van Transport werden al 480 miljoen passagiers vervoerd via spoor, water, te land of in de lucht en dat is 47% meer dan vorig jaar. Uit gegevens van reisplatform Qunar blijkt dat de boekingen met 10% toenamen op jaarbasis en vooral de vluchten van meer dan 800km stegen sterk. Ook de reserveringen voor pretparken stegen aanzienlijk

Voorraden

Supermarket te Tongren (Guizhou) Foto Xinhua Disclaimer

Topplanner de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie doet alles om een stabiele aanvoer en prijzen van essentiële levensonderhoudsproducten te garanderen. Daartoe neemt het maatregelen op 5 vlakken: de productieketen en markten, actieve verdeling van reserves, verkoop promotie, verlaging van de logistieke kosten en de versterking van het markttoezicht.

Tianjin heeft 50 extra bijkomende leveranciers voor groothandelsmarkten en supermarkten en Shenzhen gebruikt 674 toeleveringsbedrijven op gemeentelijk niveau en 307 logistieke bedrijven op provinciaal niveau om een stabiele bevoorrading te garanderen.

Meerdere steden in China verdelen ook vlees en groenten uit overheidsreserves tegen lagere prijzen dan de markt. Markttoezichthouders in steden als Harbin en Lianyungang beloofden het toezicht te versterken. Onderminister van Handel Sheng Qiuping ging zelf poolshoogte nemen in verschillende marken en bedrijven te Beijing. Hij stelde vast dat de voorraden er 20 tot 30% hoger liggen dan normaal.

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email