Strijd tegen luchtvervuiling straks per regio

Het bestrijden van de luchtvervuiling zal in de toekomst niet langer een taak zijn van de individuele steden, maar zal per regio dienen aangepakt. Dat heeft minister van milieu Zhou Shengxian verklaard bij de voorstelling van een rapport over luchtverontreiniging.
Bij het uitwerken van maatregelen voor heldere lucht tijdens de Olympische Spelen werkte Peking ook samen met de steden en provincies uit de nabijheid. Uit rapporten bleek dat 30 pct van Pekings vervuilde lucht uit andere gebieden kwam. Uit deze strijd werden lessen getrokken en voortaan zullen analoge maatregelen uitgedokterd worden in de Parelrivierdelta, de Yangtzerivierdelta als de regio Peking-Tianjin en omgeving. De 3 regio’s die maar 6 % van China’s grondgebied bestrijken, verbruiken 40 pct van de steenkool,  de helft van het staal en hebben 200 miljoen bewoners. Zure regen, ozon en fijn stof komen er vaker voor. Ze kennen smog en/of gevaarlijke verontreiniging. Volgens vice-minister Zhang Lijun zullen vanaf het 12 vijfjarenplan regionale emissienormen worden afgekondigd. Terwijl momenteel drie indexen worden gemeten (SO², CO² en PM10) zullen in de toekomst ook ozon en fijn stof minder dan 2,5 micro (PM 2,5) worden gemeten.
Anderzijds heeft de combinatie van de financiële crisis met meer getroffen maatregelen (ontzwavelingsinstallaties, voertuigcontrole…) voor een verlaging van de verontreiniging in de PRD gezorgd. Vorig jaar daalde de gemiddelde concentratie van SO² en fijn stof met 19 en 11 pct vergeleken met 2007. De concentratie van NO² en ozon bleef stabiel. Er was ook een betere luchtkwaliteit in zwarte punten zoals Foshan en Dongguan. Het aantal uren smog met beperkte zichtbaarheid  in 2008 daalde van 1300 tot 1100 uren. Tijdens het eerste kwartaal van 2009 lag het SO² niveau al één derde onder dat van 2008

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *