Televisieseries geschrapt: eerder concurrentie dan censuur


Vier populaire Amerikaanse televisieseries op video streaming websites van het net gehaald. Censuur of een geldkwestie?

bigbang chin ondertitelsDe shows ‘The Big Bang Theory’, ‘The Good Wife’, ‘NCIS’, en ‘The Practice’ met duizenden fans in China, zijn niet langer verkrijgbaar. Verklaringen bleven beperkt tot een geheimzinnig ‘om redenen van beleid’. Toch was er voor de series een vergunning. Sohu, een van de grootste ChineseInternetbedrijven, verhuurde ‘The Big Bang Theory’.  Uit betrouwbare bronnen komt echter het nieuws dat  de Chinese staatstelevisie CCTV de comedy laat vertalen en ‘redigeren voor het Chinese publiek’. CBM Film and Television Translation Agency , een bedrijf uit Beijing, heeft aan Reuters, AP, de Chinese radio en Beijing News verklaard dat het de opdracht had gekregen. Het was nog niet duidelijk of de serie (beter) zou worden ondertiteld of gedubd.

Dat laatste (laten inspreken door acteurs in een andere taal, in dit geval dus Chinees) gebeurt bijvoorbeeld al met die andere Amerikaanse tv-show ‘A Game of Thrones’, vertoond op het eerste kanaal van CCTV. Een andere open vraag is of het kanaal voor tv-series CCTV-8  de bewerkte series binnenkort  zal gaan uitzenden of dat ze weer op video streaming beschikbaar komen, of beide. Er is in China een toenemende vraag naar buitenlands entertainment. Zo bracht CCTV-8 eerder al ‘Band of Brothers’, ‘Desperate Housewives’,  ‘Downton Abbey’ en andere producten uit de VS. Het politiek gevoelige ‘House of Cards’ is overigens ook nog steeds te zien.

Niet waar de kinderen bij zijn

De CEO van Sohu heeft bevestigd dat het verdwijnen van de programa’s van korte duur zal zijn en geen teken is van een strenger beleid betreffende geïmporteerd amusement. Toch zinspeelt hij op een wat strengere controle. ‘Meer en meer mensen kijken video’s online’, heeft hij gezegd, en de regering  wil aan hun behoefte voldoen. Net als met de ontwikkeling van internet in het algemeen, die ook stormachtig is, moet een en ander wel wat in goede banen worden geleid. Dat toezicht zal de Chinese video-industrie niet belemmeren.’ Het is mogelijk dat het toezicht gericht is op het weren of beperken van porno of erotiek, terreinen die de laatste tijd onder vuur liggen in een maatschappij waar een debat gaande is over verschuivende waarden en de teloorgang van tradities.

In de beelden van ‘Masters of Sex’, volgens kenners een retro-kinky serie, worden ontblote lichaamsdelen wel eens gepixeleerd. Zeker als de series op de openbare televisie komen, met zijn brede publiek, wordt er op toegezien dat de inhoud ‘netjes’ is. Het publiek accepteert en begrijpt dat ook wel, zeker de groep van kijkers die weten dat ook in het buitenland met filmkeuringen en adviezen voor  de jonge kijkers wordt gewerkt. Wel is er een klacht dat het Chinese systeem met wat duidelijker en meer regels moet komen voor wat wel en wat niet mag, wat meer ‘regelmaat in de regelgeving’ als het ware. Een vergelijkbare kritiek hebben journalisten, vooral buitenlandse correspondenten, over de grenzen die de censuur stelt.

De schuld van ‘t kapitaal

De online video site van de openbare televisie heeft niet zoveel succes als die van concurrenten Youku Tudou, Sohu, iQiyi en Tencent. Online video is een groeimarkt die nu al miljarden opbrengt in China, waar veel kijkers series, onderbroken door reclame, bekijken op hun smartphone. Het is goed mogelijk dat CCTV probeert nu een groer deel van die markt in handen te krijgen en dat dit de achtergrond is van het tijdelijk verdwijnen van enkele series ‘om redenen van beleid’. Bronnen: People’s Daily, Advertiging Age (website voor marketing en media), SCMP, CRI English (China Radio International’s English Service)

Bronnen: People’s Daily, Advertising Age (website voor marketing en media), SCMP, CRI English (China Radio International’s English Service)


Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Televisieseries geschrapt: eerder concurrentie dan censuur

  1. Beetje vreemde gedachtengang van de redactie. Als het ene staatsorgaan een item verbiedt wat dan door een ander staatsorgaan kan worden gebruikt, kun je datgeen concurrentie noemen. Dat is gewoon corruptie en enkelen zullen zich kunnen verrijken.
    Het kan censuur zijn, maar dan denk ik dat er veel, heel veel programma’s zijn die eerst aangepakt zouden moeten worden. Op de Chinese tv zijn verschrikkelijk gruwelijke beelden te zien, bijna dagelijks, van de Japanners en hun gedrag in de 2e WO.

  2. De series worden niet verboden. Dat ze uit roulatie zijn genomen is een gevolg van de concurrentie tussen media. Blijkbaar heeft de staatstelevisie in dit geval de concurrentiestrijd gewonnen van de commerciële zenders. Ook hier, bijvoorbeeld bij de BBC of op Youtube word je soms geconfronteerd met het frustrerende bericht: “not available in your country”, als contracten niet voor een bepaalde inhoud gelden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *